Turkse centrale bank trekt rente op tot 15 procent

De Turkse centrale bank heeft de rente zoals verwacht sterk verhoogd, om de hoge inflatie terug te dringen. Dit maakte het monetaire beleidsorgaan van Turkije donderdagmiddag bekend.

In het nieuws: De Turkse rente werd bijgesteld van 8,5 procent naar 15 procent.

“Recente indicatoren wijzen op een toename van de onderliggende inflatiedruk in ons land”, meldde de centrale bank in een verklaring.

  • Een sterke binnenlandse vraag naar goederen en diensten, een hoge kostendruk en aanhoudende prijsstijgingen in de dienstverlening zijn de voornaamste aanjagers van de inflatie. Die bedroeg in mei 39,6 procent.
  • De Turkse lira verloor de laatste jaren ruim 80 procent van haar waarde. In de aanloop van het rentebesluit was al een opwaartse beweging merkbaar, onder andere door de aanstelling van Hafize Gaye Erkan als gouverneur van de Turkse centrale bank.
  • Economen gingen uit van een grotere verhoging, al waren er ook stemmen die uitgingen van een geleidelijke aanpak. Het is de eerste verhoging van de rente sinds maart 2021.
  • Hiermee breekt Erdogan met zijn eigen economische visie, dat lage rentes beter zijn om de inflatie te bestrijden. Turkije volgt nu terug de klassieke leer, in de hoop om de economie terug op de rails te krijgen.
Meer