Legertop heeft grote bedenkingen bij Belgische keuze voor FCAS-project

België heeft sinds maandag officieel het statuut van ‘observator’ bij het FCAS-programma, de ontwikkeling van nieuwe vliegende gevechtssystemen door Frankrijk, Duitsland en Spanje. Een nota aan de regering moet duidelijk maken waarom dit project werd gekozen, maar de legertop raakt alleszins niet echt overtuigd.

Waarom is dit belangrijk?

Bij de aankoop van de F-35 werd door de Belgische regering geen economische return afgedwongen. Dit werd al snel gezien als een fout, en een die niet opnieuw mocht worden gemaakt. Nu verschillende Europese landen (en de Verenigde Staten) werken aan de ontwikkeling van nieuwe gevechtsvliegtuigen, zou België proberen mee instappen, om te zorgen dat de defensie-industrie zo zijn graantje kan meepikken.

Eerst even schetsen: In Europa lopen twee nieuwe projecten. België kiest ervoor aan te sluiten bij FCAS.

  • FCAS, de afkorting voor Future Combat Air System, is een zogeheten system of systems: het pakket zal, ergens tegen 2050, moeten bestaan uit een gloednieuw gevechtsvliegtuig, aangevuld met onbemande drones, satellieten en communicatiesystemen. De lead voor het project ligt bij Frankrijk, Duitsland en Spanje. Het Verenigd Koninkrijk werkt, samen met de Italianen en Japanners, aan een g
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer