Pakkend afscheid van vader en twee kindjes die brand niet overleven: “Hoe laat je los wat je zo graag wilt houden?”

© David Van Hecke

GENT -

In het crematorium van Lochristi is donderdagmiddag afscheid genomen van Alyas De Burchgraeve (25), zijn zoontje Joshua (4) en dochtertje Lorina (9 maanden). De vader van twee kwam vorige week om het leven in een zware brand in Gent. Kyana Doven (22), de mama die als enige de brand overleefde, nam moedig het woord: “Jullie zijn nu samen en ik zit hier alleen.”

Laura Moens en Annelies Baeten

In een rolstoel met beide benen in het gips en in een wit kleedje verscheen Kyana donderdagmiddag op de uitvaartplechtigheid van haar vriend en twee kindjes. De familie had expliciet gevraagd aan alle dames om in het wit te komen. Wit, niet toevallig de kleur van onschuld, puurheid en vrede. “Jonge mensen en kinderen die sterven, dat is tegen de natuur”, sprak de man die de uitvaartplechtigheid voorging. Kyana stond er voor de moeilijkste taak van haar jonge leven: afscheid nemen van wie ze het meest liefhad.

De jonge moeder verloor vorige week maandag haar gezin in een hevige brand die uitbrak in hun huurhuisje in de Gentse Bloemekenswijk. Zijzelf kon ternauwernood ontkomen door uit het raam vanop de eerste verdieping naar beneden te springen. Haar vriend Alyas zou de kindjes in haar armen gooien en nadien zelf springen, maar hij raakte bewusteloos door de hevige rookontwikkeling.

Moedig nam Kyana het woord voor een volle aula: “Jullie zijn samen en ik zit hier alleen. Ik ben de laatste tien dagen alleen maar bezig geweest met de voorbereiding van drie uitvaarten, maar ik had geen idee hoe je jouw afscheid wou. We hadden er ook nooit over gepraat, want wie had er ooit gedacht dat ik jou en de kinderen zou moeten afgeven?”, sprak Kyana haar overleden vriend toe. “Hoe laat je los wat je zo graag wilt houden?”

© David Van Hecke

“Je ging door het vuur voor ons, ten koste van je eigen leven”

De mama van Kyana en grootmoeder van Joshua en Lorina stond haar dochter liefdevol bij tijdens haar pakkende getuigenis. “Je twijfelde vaak of je een goede papa was. Ik kan je wel zeggen: je was de beste papa ter wereld. Je zei ooit tegen mij: voor jullie ga ik door het vuur. Je hebt gedaan wat je beloofde, ten koste van je eigen leven.”

Tijdens de plechtigheid weerklonk muziek als Waarom Nou Jij van Marco Borsato en Nu Wij Niet Meer Praten van Jaap Reesema en Pommelien Thijs. Vooraan prijkte een foto van Alyas met zijn twee oogappels. Een vrolijke kerstfoto, getrokken tijdens een professionele fotoshoot. Daarnaast twee sterretjes in het roze en in het blauw.

Dat ze als koppel een moeilijke start kenden, zo zei Kyana nog. Maar hoe hun liefde alles overwon: “Ik zag meteen dat je een bijzondere jongen was”, snikte ze. “We hebben het niet gemakkelijk gehad, maar jij was altijd positief, altijd optimistisch. Ik wist soms niet hoe je dat deed. We waren nog maar twee weken samen en ik raakte zwanger. Ik 16, jij 20. Een kindje krijgen: hoe zouden we dat doen? We hadden geen inkomen. Maar we besloten om ervoor te gaan: na die eerste echo was je verkocht. Die eerste keer met onze zoon in je armen was je zo trots.”

© David Van Hecke

Op slag verliefd

Na hun zoontje Joshua volgde al snel een twee kindje: Lorina. Negen maanden oud was ze. In de zomer zouden ze samen haar eerste verjaardag vieren. Kyana: “Lorina was ons zonnetje in huis, altijd gelukkig. Joshua kon soms eens een donderwolkje zijn. Twee tegenpolen: jullie waren zo verschillend, maar pasten toch zo goed samen. We zouden samen een fijne zomer tegemoet gaan. We hadden er speciaal voor gespaard zodat we samen met de kindjes leuke dingen konden doen. Alyas, waar je nu ook bent, ik hoop dat je rust vindt samen met de kindjes.”

LEES OOK. Kyana (22) blijft alleen achter na allesverwoestende brand: “Ik had samen met mijn gezin moeten sterven. Ik voel me zo’n slechte moeder”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen