Regeringscrisis niet van de baan: premier De Croo zegt dat "het incident gesloten is", coalitiepartners vinden van niet

De crisis binnen de federale regering geraakt voorlopig niet opgelost. In het parlement zei premier Alexander De Croo (Open VLD) dat "het incident van gisteren gesloten is", verwijzend naar de commissie waar minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ondervraagd werd over de Iraanse visa. "Het incident is niet gesloten", klinkt het bij de groenen en socialisten. Maandag kan in de Kamer "bijkomende informatie worden gegeven indien nodig", zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Het reglement van de Kamer liet officieel niet toe dat er deze namiddag opnieuw over de visa voor de Iraanse delegatie gedebatteerd werd. Alexander De Croo kreeg wel vragen over de samenhang van de regering. 

"Het incident van gisteren is gesloten", zei De Croo. De premier ging niet in op vragen naar de crisissfeer binnen zijn regering. Hij benadrukte dat ze zich focussen op andere dossiers zoals de fiscale hervorming en de deal met Engie over de kerncentrales. Als het parlement extra uitleg wil over de Iraanse visa kan het die vragen, aldus de eerste minister: "Ik heb er geen enkele twijfel over dat er verdere transparantie gegeven zal worden als er bijkomende vragen zijn."

BEKIJK - Premier De Croo: "Het incident is gesloten":

Videospeler inladen...

Geen uitleg van Lahbib

Hadja Lahbib gaf die transparantie alvast niet deze namiddag, ze was niet in het parlement. Er waren geruchten dat ze daar het woord zou nemen om de druk van de coalitiepartners weg te nemen. 

De groenen en socialisten hoopten dat ze tijdens de plenaire vergadering haar verantwoordelijkheid zou erkennen en met excuses zou komen. Ze blijven openlijk twijfelen aan de bekwaamheid van Lahbib. 

"Voor ons is het incident niet gesloten", reageerde Vooruit-fractieleider Melissa Depraetere in "Villa Politica" op de uitleg van De Croo.

"De eerste stap is dat ze haar rol in heel dit verhaal erkent. De minister heeft gisteren het tegenovergestelde gedaan van een mea culpa. Ik verwacht dat ze terugkomt naar het parlement en haar fouten rechtzet", zegt Depraetere.  

BEKIJK - Melissa Depraetere (Vooruit): "Lahbib moet met excuses komen":

Videospeler inladen...

Motie van wantrouwen

Ondertussen is de motie van wantrouwen die N-VA en Vlaams Belang gisteren indienden, nog niet van tafel. Op die manier zou het tot een parlementaire stemming kunnen komen over het ontslag van Lahbib. Als een meerheid van de parlementsleden voor stemt, moet ze opstappen. De regeringspartijen kunnen die motie van wantrouwen in de kiem smoren door een zogenoemde eenvoudige motie in te dienen.

Als alle Vivaldi-partijen die ondertekenen is de motie van wantrouwen van de baan. Maar enkel haar eigen partij MR en de Open VLD staan voorlopig achter die aanpak. Lahbib ondergaat zo hetzelfde lot als Sarah Schlitz (Ecolo), die ook niet de steun kreeg van de coalitiepartners via een motie toen ze onder vuur lag enkele weken geleden. Schlitz besliste toen zelf om op te stappen. 

Hoe moet het nu verder?

Het blijft in de eerste plaats wachten op communicatie van Lahbib zelf. Haar partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez zegt dat ontslag absoluut niet aan de orde is. Hij roept op tot kalmte. Dat verschillende Vivaldi-partijen die oproep niet echt volgen, hoeft niet te verbazen. Bouchez schopt geregeld tegen de schenen van zijn coalitiepartners en lijkt nu de rekening gepresenteerd te krijgen.  

Niemand dreigt voorlopig met een val van de regering, maar van een duidelijke weg uit deze crisis is nog geen sprake. 

"Er is een ernstige vertrouwensbreuk tussen de minister en de verschillende fracties in het parlement. Het zal afhangen van haar of dit nog goed te maken valt. Ze heeft veel werk", zegt Wouter De Vriendt (Groen). "Dat verdient toch enige prioriteit", besluit hij. 

BEKIJK - Wouter De Vriendt (Groen): "Lahbib heeft heel wat recht te zetten":

Videospeler inladen...

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verdedigde in "Jeudi en Prime" (RTBF) opnieuw het werk van minister Lahbib. Volgens Bouchez werd de procedure "volledig gerespecteerd" en "stonden alle lichten op groen".

Volgende maandag kan in de Kamer "bijkomende informatie worden gegeven indien nodig". In "Terzake" zei de MR-voorzitter nog dat de minister het volste vertrouwen heeft van de partij en dat er volgens hem geen fouten zijn gemaakt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen