© BELGA

Er wordt elke week een leerling uit de lagere school gezet: “Schokkende cijfers”

Nooit werden zo veel leerlingen van school gestuurd als vorig jaar: 2.387 leerlingen, ­onder wie 49 uit de ­basisschool. Omgerekend zijn dat er zo’n 66 per schoolweek, een stijging met 30 procent op vier jaar tijd.

tlb

Dat staat in het jaarverslag van de CLB’s, de centra voor leerlingenbegeleiding. In de lagere school gaat het vaak om kinderen die zeer vroeg puberen, pakweg in het vijfde leerjaar. “Ze beginnen gedrag te vertonen waaraan lagere scholen niet aangepast zijn”, zegt Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB’s. “Dat zijn vaak zeer acute situaties, van extreme pesterijen tot geweld.”

Volgens Dries Vandermeersch, voorzitter van de raad van directeurs van de CLB’s van het gemeenschapsonderwijs, zijn de problemen waarmee sommige kinderen opgroeien, steeds complexer. “Dat levert dan meer gedragsproblemen op, ook in de basisschool.”

Jeugdpsychologe Klaar Hammenecker noemt de cijfers schokkend: “Zeker in de lagere school zou een kind nooit uit de school mogen worden gezet. Het is de boodschap van complete afwijzing. Als zo’n kind zich onhandelbaar toont, heeft het nood aan hulp.”

“De druk op de school en de leerlingen is op alle vlakken toegenomen”, zegt Dries Vandermeersch. “Zo komt het sneller tot situaties waarin geen van beide partijen nog een uitweg ziet.” Scholen volgen ook sneller de officiële procedure, terwijl ze uitsluitingen vroeger nogal eens binnenskamers regelden, zeggen de CLB’s. Omdat het risico op een rechtszaak nu groter is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer