Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Turkije maakt stevige ommezwaai in economisch beleid: rente wordt bijna verdubbeld tot 15 procent

De Centrale Bank van Turkije heeft beslist om de rente op te trekken tot 15 procent. Dat is bijna een verdubbeling tegenover de huidige rente. Het land wil zo de hoge inflatie tegengaan: in een jaar tijd zijn basisproducten in Turkije bijna 40 procent duurder geworden. President Erdogan hield jarenlang de rente laag, omdat hij dacht dat dat tot lagere prijzen zou leiden. De Centrale Bank breekt nu met dat beleid en hoopt dat de prijzen zo opnieuw dalen.

De Centrale Bank van Turkije heeft een nieuwe strategie aangekondigd om de torenhoge inflatie van het land tegen te gaan: er komt bijna een verdubbeling van de rentetarieven. De rente op leningen zal stijgen van 8,5 procent naar 15 procent.

"Zo snel mogelijk de deflatie inzetten", klinkt het bij economen. Daarmee wordt gebroken met de omstreden strategie van Turkse president Erdogan. Die gelooft dat een hogere rente net leidt tot hogere prijzen.

Het einde van Erdoganomie?

De Turkse banken reageren normaal gezien niet op de crisis met renteverhogingen, zoals veel andere banken dat doen, maar met renteverlagingen. Dat gebeurt onder druk van de Turkse president Erdogan. Hij gelooft, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente leidt tot hogere prijzen. Lage prijzen moeten volgens Erdogan de export en de productie van producten stimuleren. 

Maar door die aanpak nemen de kosten van het levensonderhoud alleen nog toe. Ook de Turkse munt, de Lira, is in een jaar tijd meer dan de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Net als in de rest van Europa, heeft Turkije ook te kampen met hoge energieprijzen en de stijgende kosten van grondstoffen. 

Nieuwe regering brengt koerswijziging

De opvallende U-bocht die Turkije maakt, komt er niet helemaal onverwacht. Na de verkiezingen heeft de Turkse president Erdogan een bekende economist Mehmet Şimşek tot minister van Financiën benoemd. Ook werd de voormalige bankdirecteur Hafize Gaye Erkan aangesteld tot het hoofd van de Centrale Bank.

"Beide figuren stonden erop dat ze de rente mogen verhogen om de torenhoge inflatie aan te pakken", duidt Inge Vrancken, Turkijekenner bij VRT NWS. "Vorig jaar stond die nog op goed 80 procent, nu nog altijd op zowat 40 procent. President Erdogan heeft altijd geweigerd om de rente te verhogen, terwijl economen het erover eens zijn dat dat echt nodig is.

"Maar met de nieuwe aanstellingen komt er dus een economische ommekeer. De rente stond op 8,5 procent en is nu opgetrokken naar 15 procent."

Meest gelezen