© Kristof Van Rompaey

Douane valt binnen in loods die dienst doet als illegale sigarettenfabriek: “Er werden tot 8 miljoen sigaretten per week geproduceerd”

Heist-op-den-Berg -

De douane is donderdagmiddag binnengevallen in een loods in de Impulsstraat in Heist-op-den-Berg. De loods deed dienst als illegale sigarettenfabriek. Er werden sigaretten van verschillende bekende merken nagemaakt. Uit de eerste ramingen blijkt dat er zeven tot acht miljoen sigaretten per week geproduceerd werden.

Kristof Van Rompaey, Sven Van Haezendonck, Theo Derkinderen

De inval gebeurde na een onderzoek door de douane. “In de loods werden een grote voorraad nagemaakte sigaretten, tabak en machines aangetroffen. Niet alleen werden er sigaretten geproduceerd, ze werden er ook verpakt en opgeslagen”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. “De mensen die werkzaam waren in de illegale fabriek hadden ter plaatse slaapfaciliteiten in een caravan en er stond ook een foodtruck. Een plaats waar ze eten konden bereiden en nuttigen.”

Een grote partij tabak lag in de loods te drogen.© Kristof Van Rompaey

Ook de verpakkingen van de sigaretten waren nagemaakt.© Kristof Van Rompaey

Het is voorlopig nog niet duidelijk hoeveel sigaretten er exact zijn aangetroffen, maar met de aantroffen hoeveelheid materiaal en tabak zouden er zo’n 50 miljoen sigaretten kunnen nagemaakt zijn. Uit de eerste voorzichtige ramingen zou blijken dat er wekelijks zeven tot acht miljoen sigaretten werden gemaakt in de loods. Ook de verpakkingen van de sigaretten bleken zeer goed te zijn nagemaakt.

Voor wie de sigaretten allemaal bestemd waren, is voorlopig niet duidelijk. Mogelijk waren ze voor het buitenland bestemd. De douane onderzoekt nu ook hoelang de illegale sigarettenfabriek in de Impulsstraat al actief was. De FOD Financiën gaat proberen uit te klaren hoeveel taksen de bende achter de illegale sigarettenhandel heeft kunnen ontduiken. Dat bedrag loopt allicht in de miljoenen.

In de loods lagen grote hoeveelheden tabak.© Kristof Van Rompaey

In de loods stond een foodtruck waar de arbeiders eten konden bereiden.© Kristof Van Rompaey

12 arbeiders

Donderdagmiddag werden er twaalf mensen aangetroffen in de loods. Het ging voornamelijk om Roemenen en Moldaviërs. De twaalf zijn ter beschikking gesteld van de douane. Zij bekijken wat er met hen moet gebeuren.

Volgens de douane was de aangetroffen productiefaciliteit behoorlijk groot voor zijn soort. “Het is al de vijfde die we dit jaar ontdekken. Vorig jaar hebben we er vier aangetroffen”, horen we bij de douane.

Generatoren

Tijdens de inval trof de douane ook stroomgeneratoren aan. Meer dan waarschijnlijk werden die ingezet om de energiefactuur niet te hoog te laten oplopen en om geen argwaan te veroorzaken. “De organisatie voorzag ook een installatie om mislukte sigaretten te recupereren. Dat is iets wat we niet zo vaak zien.”

Ook werden er ‘gewone’ producten gevonden in de loods. Het ging onder meer om wasproducten. Meer dan waarschijnlijk was dat om de schijn te wekken dat er zulke spullen lagen opgeslagen of om voor de lading sigaretten te plaatsen tijdens het transport.

Er stonden ook stroomgeneratoren om de energiefactuur niet te hoog te laten oplopen en om geen argwaan te veroorzaken.© Kristof Van Rompaey

Donderdagnamiddag werd gestart met de ontmanteling van de productie-eenheid. “Omdat het over een grote hoeveelheid sigaretten en machines gaat, gaan we wellicht 25 vrachtwagens moeten inzetten om alles te kunnen vervoeren. Het is alleszins een van de grootste vangsten van de voorbije jaren”, zegt Adyns nog. kvro, svh, tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen