Dit is het thema van De Warmste Week: "Opgroeien zonder zorgen" voor kinderen en jongeren

De Warmste Week staat dit jaar in teken van "opgroeien zonder zorgen". Ambassadeurs Eva De Roo, Sander Gillis, Sarah Mouhamou en Danira Boukhriss Terkessidis vlammen samen voor een veilige plek voor elk kind en elke jongere. "En daar is heel veel nood aan", klinkt het. Het evenement vindt dit najaar plaats in Brugge.

"Aandacht voor het thema "Opgroeien zonder zorgen" is erg hard nodig", zegt DWW-ambassadrice Eva De Roo (Studio Brussel). De Roo presenteert De Warmste Week al sinds 2015 en is ook dit jaar weer op post, samen met collega's-voor-de-gelegenheid Sander Gillis (MNM), Sarah Mouhamou (Ketnet) en Danira Boukhriss Terkessidis (VRT 1).

"Knutselen, ravotten, puberen: iedereen verdient een warme jeugd en alle kansen om zich te ontplooien. Maar helaas heeft niet iedereen zoveel geluk. Heel veel kinderen en jongeren ervaren onveiligheid, mijn hart breekt als ik dat hoor. Het is aan ons als samenleving om hen bij te staan", vertelt De Roo.

10 tot 15 procent van de kinderen en jongeren voelt zich onveilig

Bruno Vanobbergen - Algemeen Directeur Agentschap Opgroeien

Want het aantal kinderen en jongeren dat met grote zorgen door het leven gaat neemt toe, vertelt Bruno Vanobbergen van Agentschap Opgroeien. "10 tot 15 procent voelt zich naar schatting onveilig in zijn of haar omgeving. Dat cijfer stijgt. Er is dus meer nood aan veilige plekken voor kinderen en jongeren, en dat in al hun leefomgevingen: thuis, op school, in hun vrije tijd en online."

Enkele cijfers

  • Naar schatting groeit 1 op de 10 minderjarigen op in een onveilige situatie
  • 3 procent van alle kinderen en jongeren wordt geconfronteerd met een vorm van kindermishandeling.
  • 1 kind op 3 woont niet samen met beide ouders.
  • Nooit eerder liepen zo veel kinderen weg van thuis of de voorziening waar ze verblijven. Child Focus stelde in 2022 31 procent meer dossiers op over weglopers dan in 2021. 
  • 1 op de 5 Vlaamse kinderen wordt tijdens hun jeugd gepest
  • 3 op de 4 sporters ervaren voor hun 18e minstens één keer een vorm van grensoverschrijdend gedrag.
  • Meer dan 1 op de 3 kinderen en jongeren kreeg het afgelopen jaar te maken met cyberpesten en haatspraak

Levensnoodzakelijk

"Dat is heel veel, en daar moeten we echt iets aan doen", zegt Ketnetwrapper en kersvers DWW-gezicht Sarah Mouhamou. "Zeker als mama wil ik graag mijn steentje bijdragen. Ik vind het fantastisch dat we dat met De Warmste Week kunnen doen."

Met de financiële steun van De Warmste Week kunnen organisaties hun werking versterken en uitbreiden

Bruno Vanobbergen - Algemeen Directeur Agentschap Opgroeien

Doel van deze editie van De Warmste Week is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor projecten die kinderen in hun kracht zetten. "Want die projecten zijn talrijk, en ze doen levensnoodzakelijk werk", vertelt Vanobbergen. "Er bestaan ontzettend veel organisaties die perspectief weten te bieden aan kinderen en jongeren die zich bevinden in een uitzichtloze situatie."

"Er is nood aan gespecialiseerde zorg, maar zeker ook aan die kleinere organisaties die dicht bij kinderen en jongeren werken en kunnen vermijden dat problemen escaleren. Met de financiële steun van De Warmste Week kunnen deze organisaties hun werking verder versterken en uitbreiden", vervolgt Vanobbergen.

Acties, vlammetjes en koekjes

Dus roepen de vier ambassadeurs van De Warmste Week weer op om geldinzamelingsacties te organiseren, vlammetjes te kopen, koekjes te bakken en platen aan te vragen. "Ik verwacht tonnen koekjes en idiote acties die zo hard in het oog springen dat iedereen ze wil steunen", zegt Eva De Roo lachend. 

"Ik hoop dat het thema gaat leven, dat erover gesproken wordt. Dat kinderen en jongeren die leven in een onveilige plek er daardoor over gaan spreken. Dat is het allerbelangrijkste: deze problematiek uit de taboesfeer halen."

BEKIJK - Ambassadrice Eva De Roo (Studio Brussel) roept op om De Warmste Week te steunen:

Videospeler inladen...

DWW-fonds

Vanaf vandaag kan je geldinzamelingsacties registreren en projecten indienen via  dewarmsteweek.be

Het ingezamelde geld van alle georganiseerde acties komt in 1 grote pot terecht: het DWW-fonds bij de Koning Boudewijnstichting. Deze pot wordt daarna verdeeld over alle projecten die dit jaar gesteund worden door De Warmste Week.

De Warmste Week vindt dit jaar plaats van maandag 18 tot en met zondag 24 december en is te volgen op VRT 1, Studio Brussel, MNM, Ketnet en VRT MAX. De uitvalsbasis wordt Brugge.

De vier ambassadeurs van De Warmste Week 2023: Eva De Roo, Sarah Mouhamou, Sander Gillis en Danira Boukhriss Terkessidis.

Meest gelezen