Foto: VRT NWS

Persoonsverwarring bij belastingaangifte: "Ik kan het huwelijkscontract van mijn naamgenote zien, mét al hun eigendommen"

Radio2 krijgt op korte tijd 2 meldingen van naamsverwarring bij Tax-on-Web binnen: 2 keer worden 2 personen met dezelfde voor- en familienaam van identiteit verwisseld. Daarbij kunnen ze elkaars gegevens zien. "Ik zie hun huwelijkscontract", getuigt Wendy. "Met daarbij al hun eigendommen." Francis Adyns van de FOD Financiën vindt het een spijtige zaak en reageert: "Datalekken kunnen gebeuren en nog niet alle instanties werken met het unieke rijksregisternummer".

Wendy uit Antwerpen vult in 2022 haar belastingaangifte in via Tax-on-Web en checkt haar aangifte van 2021 nog eens voor ze eraan begint. Ze herkent enkele bijlagen niet en klikt ze open. Het is een huwelijkscontract uit 2022 van Wendy uit Brasschaat met dezelfde familienaam als zijzelf. Ze meldt de fout aan de FOD Financiën, maar 8 maanden later is de fout nog altijd niet rechtgezet. 

"Omdat ik aan hun huwelijkscontract kon, zag ik ook het rijksregisternummer van mijn naamgenote en haar man", vertelt Wendy. "Ik zag dat ze verschillende eigendommen lieten opnemen in hun huwelijkscontract. Mocht ik te slechter trouw zijn, dan heb ik toch echt wel veel info van deze 2 personen!"

Wendy is niet alleen. Ook Mia uit Herentals kan er over meespreken. "Ik vul de aangiftes in van mijn dochter en mijn schoondochter. Toevallig hebben die precies dezelfde voornaam en dezelfde familienaam. Sinds vorig jaar staan er bijlagen gewisseld: giften van mijn dochter staan bij mijn schoondochter, attesten van kinderopvang van de een staan bij de andere.  De rijksregisternummers kloppen wel, alleen staan die op de verkeerde bijlagen."  

Na 8 maanden kan ik het huwelijkscontract van mijn naamgenote nog altijd zien

Wendy uit Antwerpen

Rijksregisternummer voorkomt verwisselingen

"Dit is een heel vervelende en jammerlijke zaak", geeft Francis Adyns van de FOD Financiën toe. "Mensen krijgen gegevens te zien van anderen en dat is niet de bedoeling. De oorzaak is dat nog niet alle diensten het rijksregisternummer gebruiken als ze documenten doorgeven aan ons. Dat rijksregisternummer is een uniek nummer voor elke inwoner in ons land.  Maar als documenten alleen een naam vermelden, kan er een naamsverwarring zijn. Als het rijksregisternummer erbij staat, kan dat in principe niet."

Kleinere instanties werken niet altijd met rijksregisternummer

Attesten voor kinderopvang en giften worden vaak nog alleen met naam en niet altijd met het rijksregisternummer doorgegeven. Dan kan het wel eens fout gaan. "Vooral bij kleinere instanties gebeurt het nog dat ze het rijksregisternummer niet kennen en documenten alleen op naam doorgeven."

Datalekken zijn uitzonderlijk

"Het geval van Wendy is doorgegeven aan de gegevensbeschermingsautoriteit die waakt over de veiligheid van de data", zegt Francis Adyns. "Dit is voor ons een datalek en dat moeten wij melden. Intussen is die zaak opgelost, maar toch onze excuses dat het 8 maanden heeft geduurd.  Dit soort datalekken is gelukkig uitzonderlijk, maar elk geval is natuurlijk een geval te veel." 

Francis Adyns benadrukt nog om de belastingen altijd op de hoogte te brengen van zulke incidenten. Je kan ook met je klacht terecht bij de federale ombudsman.

Meest gelezen