Albert (85) uit Tielrode kweekt de beste kanaries ter wereld: "Ik heb er verkocht tot in Brazilië"

Het hele leven van Albert De Smet uit Tielrode staat in het teken van vogels en meer bepaald kanarievogels. Hij werd al dertien keer wereldkampioen met het kweken ervan. Eind dit jaar stopt hij ermee. "Ik ben 85 jaar en het begint als een verplichting te voelen. Ik hou er mooie herinneringen aan over", vertelde hij aan Radio2-reporter Margaux van de regio

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Elke week gaat ze ook langs in een Molenstraat, de meest voorkomende straatnaam van Vlaanderen. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

In Tielrode bij Temse woont de beste vogelkweker van ons land en bij uitbreiding van de wereld. Zijn naam: Albert De Smet. Hij is het meest bedreven in kanarievogels kweken. Daarmee werd hij al dertien keer wereldkampioen. "De kanarie is de mooiste vogelsoort", vertelt hij in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2. "Er bestaan zoveel verschillende soorten kanaries. Mijn specialiteit is de Lancashire. Het is één van de oudste rassen die er bestaan. De bijnaam van de vogel is The Gentleman."

Albert is intussen 85 jaar en hij heeft nog een honderdtal vogels thuis. "Ik ben er elke dag mee bezig. Het begint meer als een verplichting te voelen dan als een plezier. Eind dit jaar stop ik met mijn passie en dat doet pijn."

BEKIJK - "Ik heb zoveel plezier beleefd aan mijn kanaries"

Videospeler inladen...

Meervoudig wereldkampioen

In zijn carrière werd Albert dertien keer wereldkampioen. "Een winnende vogel moet een bepaalde standaard behalen. Die verschilt per soort. Grootte, houding en bevedering zijn belangrijk", zegt hij.

Daarnaast moeten de kanaries ook tam zijn. "Bij de presentatie mogen ze niet fladderen in de kooi. Door elke dag met je vogels bezig te zijn, raken ze gewend aan mensen. Zo worden ze rustig, maar het is een werk van weken."

Dankzij zijn wereldtitels krijgt Albert heel wat buitenlandse kopers over de vloer. "Jaarlijks komen er Spanjaarden en Italianen langs. Ooit heb ik zelf Brazilianen op bezoek gekregen die mijn kanaries wouden kopen", zegt hij fier.

Meest gelezen