Unieke beelden: Nederlands zeilteam filmt hoe hun boot wordt aangevallen door orka’s in straat van Gibraltar

Het Nederlandse zeilteam JAJO heeft donderdag bij een etappe van de Ocean Race te maken gehad met een aanval van drie orka’s. Dat gebeurde vlak voor de Straat van Gibraltar. De formatie lag op dat moment tweede in de etappe van Den Haag naar Genua.

lto
Bron: De Telegraaf

Het incident duurde ongeveer een kwartier en niemand raakte gewond, ook de dieren niet. “Inmiddels zeilen we weer, maar zojuist kwamen er drie orka’s recht op ons af en begonnen tegen de roeren aan te slaan”, reageerde schipper Jelmer van Beek.

“Het was heel imposant om de orka’s te zien. Echt prachtige beesten, maar we realiseerden ons ook goed dat het gevaarlijk was. Zeilen naar beneden en snelheid uit de boot, dat hebben we gedaan. Gelukkig gingen ze toen weg en konden wij onze weg naar Genua vervolgen. We lagen tweede en nu liggen we vierde. Hopelijk kunnen we de opgelopen achterstand weer goedmaken.”

LEES OOK. Zoveelste jacht aangevallen door groep orka’s nabij Spaanse kust: “Het leek alsof ze de boot uit elkaar wilden scheuren”

Het is niet de eerste keer dat er in de Straat van Gibraltar een incident is met orka’s. Dit jaar alleen al werden drie boten tot zinken gebracht door de dieren. Sinds 2020 zijn er al honderden meldingen gemaakt van incidenten met de dieren in de omgeving.

Uit een rapport van marinebioloog Alfredo López Fernandez van de Universiteit van Aveiro in Portugal is de modus operandi telkens erg gelijkaardig: de dieren proberen het roer te beschadigen en verliezen hun interesse als de boot – doorgaans een zeiljacht – tot stilstand is gebracht. Al jaren wordt er gezocht naar een verklaring voor het afwijkende gedrag van de orka’s die niet gekend staan om boten aan te vallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER