Renteverhoging Turkse centrale bank kan val lira niet stoppen

Na een reeks renteverlagingen heeft de Turkse centrale bank (eindelijk) het geweer van schouder veranderd. De monetaire instelling trok eerder deze week de rente op tot 15 procent. Dat rentebesluit is weliswaar onvoldoende om de val van de Turkse lira te stoppen.

Waarom is dit belangrijk?

De Turkse centrale bank heeft, onder druk van de president Recep Tayyip Erdoğan, een onorthodox geldbeleid gevoerd om de immens hoge inflatie een halt toe te roepen. Terwijl de monetaire instellingen in de rest van de wereld de rente optrokken, deed de centrale bank in Turkije het omgekeerde. Daar is nu dus verandering ingekomen.

In het nieuws: Voor 1 Amerikaanse dollar krijg je momenteel iets meer dan 25 Turkse lira. Een jaar geleden was de greenback zo'n 17 lira waard.

  • De koerswijziging van de Turkse centrale bank kan momenteel de val van de Turkse munteenheid niet stutten. Nochtans was er sprake van een forse renteverhoging. Zo besliste de monetaire instelling, onder impuls van de nieuwe voorzitter Hafize Gaye Erkan, om de rente te verhogen van 8,5 naar 15 procent. Het gaat hier om de eerste renteverhoging s
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer