Direct naar artikelinhoud
InterviewWalter Van Steenbrugge

Advocaat Acid na klacht Reuzegommer: ‘Er bestaat nog steeds zoiets als recht van vrije meningsuiting’

Advocaat Acid na klacht Reuzegommer: ‘Er bestaat nog steeds zoiets als recht van vrije meningsuiting’
Beeld PhotoNews

Een niet-vervolgde Reuzegommer die met naam en toenaam werd genoemd in een viraal filmpje van Acid, heeft de YouTuber rechtstreeks gedagvaard voor onder meer laster en eerroof. Ook de familie van de jongeman, die een restaurant uitbaat in het Antwerpse en plots tal van slechte recensies kreeg, sleept Acid voor de rechtbank. Zijn advocaat Walter Van Steenbrugge reageert: ‘Dit is de wereld op zijn kop.’

Een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank, dat bericht viel donderdagmorgen binnen bij Acid (23) - oftewel Nathan Vandergunst. Een Reuzegommer die eind mei niet veroordeeld werd voor de dood van Sanda Dia, zag hoe hij een week later plots door de bekende YouTuber werd ‘geëxposed’. Met naam en toenaam verscheen zijn foto tijdens de video, ook zijn ouders en hun beroep als restauranteigenaars passeerden er de revue. Acid wou de man naar eigen zeggen ‘cancelen’ omdat de Reuzegommer - en met hem nog vier andere leden van de beruchte studentenclub - niet voldoende gestraft werd.

Valse recensies

In geen tijd werd de bewuste YouTube-video meer dan 200.000 keer bekeken, op een kanaal met zo’n half miljoen volgers. Het filmpje werd uiteindelijk door YouTube offline gehaald, maar het kalf voor de Reuzegommer en zijn familie leek al verdronken. Sinds het voorval is de sociale kring van de Reuzegommer serieus beperkt en ontving het restaurant van zijn ouders tal van negatieve en valse recensies.

“Probeer ook zéker de blendermuis”, schreef iemand op een culinaire beoordelingssite. Of: “Ik proef duidelijk de visolie.” Het toprestaurant - op culinair vlak een begrip in Antwerpen - werd voorts overspoeld met valse reservaties, waardoor ze het online reserveringssysteem moesten uitschakelen. De ouders overwogen om het restaurant zelfs even te sluiten.

Dat die Reuzegommer zich nu in een slachtofferrol wentelt, daar denk ik wat van
Walter Van Steenbrugge, advocaat Acid

Een klacht door de Reuzegommer en zijn familie werd eerst niet neergelegd, nu volgt toch een rechtstreekse dagvaarding. Onder meer het filmpje dat Acid een week na zijn eerste Reuzegomvideo postte onder de naam “Het spijt me Reuzegom, sorry”, trok de dagvaarding mee over de streep. Vandergunst had het over een “woelige week”, maar zich verontschuldigen deed de YouTuber niet.

Vrije meningsuiting

Acid zal zich begin september tijdens een inleidende zitting in de rechtbank van Brugge moeten verantwoorden voor laster en eerroof, belaging, elektronische belaging en haatspraak. Gevangenisstraffen kunnen oplopen tot twee jaar. “Dat is de wereld op zijn kop”, reageert een furieuze Walter Van Steenbrugge, advocaat van de bekende YouTuber.

“Hij gaf zijn mening over de zaak-Dia en wou de ongelijkheid in bestraffing en in de media aan de kaak stellen. Daarnaast maakte hij allusie op een nogal donkerbruingebakken gedachtegoed van enkele Reuzegommers. Nu moet hij zich daar plots voor gaan verantwoorden. Terwijl er nog steeds zoiets bestaat als het recht van vrije meningsuiting.”

YouTuber Acid deelde de identiteit van vier Reuzegommers met zijn duizenden volgers in een video.Beeld RV

“Dat die Reuzegommer zich nu in een slachtofferrol wentelt en zijn ouders met hun restaurant nog eens geld willen slaan uit deze zaak, daar denk ik wat van”, besluit Van Steenbrugge. “Maar goed, wij hebben absoluut geen schrik voor een slechte afloop in de rechtbank. Mijn cliënt staat recht in zijn schoenen.” Acid zelf reageert vrijdag op de dagvaarding.

Wim De Colvenaer, de advocaat van ‘Elio’ en zijn ouders wil niets kwijt. “Wij willen deze zaak graag enkel in de rechtbank bespreken”, laat de raadsman weten. De Reuzegommer en zijn familie vragen 1 euro provisoire schadevergoeding.