PhotoNews

Ans Persoons legt de eed af als nieuwe staatssecretaris in Brussel

Ans Persoons (One.Brussels-Vooruit) heeft in het Brussels Parlement de eed afgelegd als Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw, Europese en Internationale Aangelegenheden, Buitenlandse Handel, Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp. Daarmee volgt ze partijgenoot Pascal Smet op, die afgelopen weekend ontslag nam.

Ans Persoons vervangt Pascal Smet nadat die afgelopen weekend ontslag nam. Dat deed hij naar aanleiding van de heisa die was ontstaan over het bezoek van de burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran aan onze hoofdstad, tijdens een burgemeestersconferentie. De Brusselse ex-staatssecretaris werd ervan beschuldigd druk te hebben uitgeoefend voor het toekennen van de visa voor de Iraanse delegatie. Iets wat Smet nog steeds ontkent. Wat Smet wel de kop kostte, is het feit dat het Brussels Gewest de verblijfskosten voor die Iraanse delegatie op zich nam.

"Ik kan het niet met mijn geweten in overeenstemming brengen dat er Belgisch geld voor verblijfskosten naar een vertegenwoordiger van het Iraans of Russisch regime zou gaan", zegt Smet. Hij nam de politieke verantwoordelijkheid op voor een fout van een medewerker door op te stappen.

Warm onthaal

In een interview met BRUZZ vertelt Persoons dat het voor haar en Pascal Smet een bewogen week is geweest. "Ik ben blij dat deze eedaflegging nu achter de rug is, ik voel dat Pascal Smet mij dit gunt. Ik ben trots op mezelf."

Ondanks dat Persoons zich nog niet heeft kunnen inlezen in de materie van haar nieuwe bevoegdheden, is ze er zeker van dat het goed komt. "Ik ben al vrij goed bekend met Stedenbouw en als schepen voor de Stad Brussel heb ik ook al ervaring opgedaan op vlak van Jeugd en Cultuur, alleen is de perimeter nu dus een stuk groter. Ik heb er alle vertrouwen in," aldus Persoons.

Ze voelt zich nu al thuis in het parlement. "Het is dezelfde politieke meerderheid als in Stad Brussel, de meeste collega's kende ik ook al op voorhand. Het voelt als een warm onthaal."

Smet keert terug naar zijn zitje in de One.Brussels-Vooruit-fractie van het Brusselse parlement. Daardoor wordt Hilde Sabbe opnieuw de eerste opvolgster en verlaat zij het parlement.

Pascal Smet en Ans Persoons
PhotoNews

Meest gelezen