© BELGAIMAGE

Nederland stopt op 1 oktober met gaswinning bij Groningen

Nederland stopt vanaf 1 oktober met gaswinning uit het Groningenveld. Dat maakte staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag bekend. De sluiting van het veld komt niet als een verrassing, maar markeert wel een historisch moment na zestig jaar gaswinning.

Bron: BELGA

“We draaien de kraan echt dicht: er wordt nul gewonnen”, zegt Vijlbrief in een toelichting. De problemen van de Groningers (waar er regelmatig aardbevingen zijn die schade aanrichten aan gebouwen, red.) zijn nog niet opgelost, erkent hij, “maar de bron van alle ellende is vanaf oktober dicht”.

Het was lange tijd onzeker of de sluiting kon doorgaan, want door de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland werd gevreesd voor gastekorten.

Wegens deze “onzekere internationale situatie” laat Nederland wel de mogelijkheid open om de gaswinning in beperkte mate weer op te starten. In het geval van een zeer strenge winter in combinatie met problemen met de gasopslag, zou dat kunnen gebeuren. Volgend jaar worden de gasputten echt gesloten. Dit wordt ook in de wet gezet.

Vorige week gaf Nederland groen licht voor de opening van een belangrijke nieuwe stikstoffabriek. Door stikstof toe te voegen aan buitenlands gas, krijgt het dezelfde eigenschappen als Gronings gas, waardoor het ook door consumenten gebruikt kan worden.

Het officieel dichtdraaien van de gaskraan, voor het eerst in 2018 door toenmalig minister Eric Wiebes aangekondigd, komt op een symbolisch moment. Een parlementaire onderzoekscommissie bracht eerder dit jaar een vernietigend rapport uit waarin werd geschetst hoe de politiek en gaswinnende bedrijven het belang van Groningers jarenlang ondergeschikt maakten aan geld. De regering heeft volgens de commissie dan ook de morele plicht uiterlijk volgend jaar het veld te sluiten. 

Het Groningenveld wordt uitgebaat door Shell en ExxonMobil als moederbedrijven van de NAM. Vijlbrief had graag gezien dat zij ook een deel van de schuld aan de Groningers zouden erkennen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer