© Hollandse Hoogte

Het wordt (nog) moeilijker om naar Australië en Nieuw-Zeeland te immigreren

Australië en Nieuw-Zeeland gaan de voorwaarden verstrengen rond immigratie. Canberra gaat de 457-visa, die buitenlandse gekwalificeerde werknemers tot vier jaar in het land laten werken, afschaffen en vervangen, terwijl Wellington een ondergrens gaat instellen voor de lonen van de kandidaten die een aanvraag indienen voor een permanente verblijfsvergunning.

Nieuw-Zeeland heeft een “Kiwis first”-beleid, maar het is niet altijd mogelijk om Nieuw-Zeelanders te vinden om de vacatures in te vullen, aldus minister van Immigratie Michael Woodhouse. “Het is belangrijk dat onze immigratieregels de juiste mensen aantrekken, met de juiste kwalificaties, om de echte hiaten op te vullen en bij te dragen aan onze groeiende economie”, klinkt het.

Kandidaten voor een verblijfsvergunning in de categorie van de hooggekwalificeerde werknemers zullen een baan nodig hebben waarin ze minstens het mediaan salaris van Nieuw-Zeeland verdienen om in aanmerking te komen voor een visum. Werknemers die geen hooggekwalificeerde job hebben, maar meer verdienen dan 1,5 keer het mediaan inkomen van Nieuw-Zeeland, kunnen eveneens een visum krijgen. Het mediaan inkomen in Nieuw-Zeeland bedraagt 48.859 dollar (32.077 euro).

Dinsdag kondigde ook de Australische overheid aan dat ze de 457-visa zal hervormen en de immigratievoorwaarden zal verstrengen. “We zijn een natie van immigranten. Maar het blijft een feit dat Australische werknemers de prioriteit moeten krijgen voor Australische jobs”, zei premier Malcolm Turnbull.

Het huidige vier jaar geldende 457-visum, dat bedoeld was om gaten te vullen in de Australische jobmarkt, zal vervangen worden door twee visa: eentje dat 2 jaar geldig is en eentje dat 4 jaar geldig is. De visa zullen beperkt worden tot kandidaten die knelpuntberoepen uitoefenen, en het aantal jobs dat in aanmerking komt zal dalen van 651 tot 435. Daarnaast zal het visum duurder worden. In Australië verblijven momenteel 96.000 mensen met een 457-visum, die voornamelijk afkomstig zijn uit India, Groot-Brittannië en China.

Net dinsdag tekende ook de Amerikaanse president Donald Trump eveneens een decreet waarin hij de herziening vraagt van de visa voor buitenlandse hooggekwalificeerde werknemers in de VS. Dat past binnen zijn “Buy American, Hire American”-beleid.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer