© AFP

Verdachte mensensmokkelaar pleit 39 keer schuldig aan onvrijwillige doodslag na drama met vrachtwagen in Essex

Een vijftigjarige man die door het Britse gerecht werd beschuldigd van mensenhandel, heeft vrijdag in de rechtbank in Londen schuldig gepleit aan onvrijwillige doodslag op 39 mensen. De man zou leider geweest zijn van een bende mensensmokkelaars en verantwoordelijk voor de dood van 39 Vietnamese migranten die in 2019 dood werden teruggevonden in een vrachtwagen in Groot-Brittannië.

Bron: BELGA

Marius Mihai Draghici, die de Roemeense nationaliteit heeft, zal later worden veroordeeld. Hij wordt intussen in voorhechtenis gehouden. 

De 39 Vietnamezen, waarvan de jongste twee slechts 15 jaar oud waren, stierven door verstikking en oververhitting in een container die met een vrachtwagen naar het Verenigd Koninkrijk werd vervoerd. De slachtoffers hoopten daar een nieuw leven te kunnen opstarten.

De afschuwelijke ontdekking bracht enkele illegale immigratienetwerken aan het licht die gedijen op de hoop van migranten die bereid zijn alle risico’s te nemen en aanzienlijke bedragen te betalen om een nieuw leven te kunnen beginnen. Twee andere leiders van de groep smokkelaars, Ronan Hughes, een 41-jarige Noord-Ierse chauffeur, en Gheorghe Nica, een 43-jarige Roemeense staatsburger werden in januari 2021 veroordeeld tot 20 en 27 jaar gevangenisstraf voor doodslag en migrantensmokkel.

(Lees verder onder de foto)

© BELGAIMAGE

Maurice Robinson, de chauffeur die de vrachtwagen bestuurde toen de lichamen werden ontdekt, werd veroordeeld tot 13 jaar en vier maanden gevangenisstraf. Eamon Harrisson, de 24-jarige chauffeur die de trailer naar de Belgische haven van Zeebrugge had vervoerd en beweerde niet op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van de migranten aan boord, werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.

Een Vietnamees die ervan wordt beschuldigd het hoofd van de Belgische cel van het netwerk te zijn, werd begin 2022 door de correctionele rechtbank van Brugge veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, terwijl de Franse justitie opdracht gaf tot een proces tegen 19 mannen die verdacht werden van deelname aan het enorme illegale immigratienetwerk van Vietnam tot Europa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer