Regering-De Croo in diepe crisis: maakt minister Lahbib maandag een knieval?

Het blijft afwachten of minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib volgende week, in het parlement, een signaal zal geven over "visagate" waar alle regeringspartijen tevreden mee zullen zijn. De MR, haar partij, wilde vandaag binnen de regering een uitweg zoeken om iedereen op één lijn te krijgen, maar verschillende andere partijen gingen daar niet in mee. Zolang er geen compromis gevonden is, blijft het zwaard van Damocles boven Lahbib en de hele regering hangen.

Maandagmiddag wordt hét moment van de waarheid voor minister van Buitenlandse Zaken Lahbib. Ze wordt dan in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken ondervraagd over wat er precies gebeurd is bij het toekennen van inreisvisa aan 14 Iraniërs, die vorige week naar Brussel kwamen om er een internationale burgemeestersconferentie bij te wonen. 

Wie had hen uitgenodigd en wie heeft hen een visum verleend? Deze zaak kostte al de kop van Pascal Smet (Vooruit): hij nam vorige week ontslag als staatssecretaris, in de Brusselse regering.

Bij zijn ontslag wees Smet meteen ook naar federaal minister Hadja Lahbib, omdat zij als minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk was voor het verlenen van de verblijfsvergunningen.

Lahbib staat op dit moment in het oog van de politieke storm. Nadat ze eergisteren al werd ondervraagd in de commissie Buitenlandse Zaken van het parlement en er gisteren nog duchtig over het dossier werd gedebatteerd in de plenaire vergadering van de Kamer is de storm zeker nog niet gaan liggen. Integendeel.

Een knieval?

In het parlement zei premier Alexander De Croo (Open VLD) dat het incident wat hem betreft gesloten was. Maar bij de groenen en socialisten, nochtans regeringspartners van De Croo, klonk het meteen dat de zaak voor hen alles behalve gesloten is. Zij verwachten maandag, in de commissie Buitenlandse Zaken, een signaal van Lahbib. 

De socialisten en groenen verwachten van hun kant dat minister Lahbib daarbij ook haar eigen fouten erkent. Toch mag het voor MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez geen te verregaande knieval zijn. Bouchez zei gisteren heel duidelijk dat Lahbib volgens hem geen fout heeft gemaakt en dus geen ontslag zal nemen.  

Geen akkoord

De Franstalige liberalen van de MR wilden dat het kernkabinet vanochtend zou zoeken naar een akkoord over wat Lahbib maandag precies zou zeggen in het parlement, maar de socialisten en groenen wilden daar niet op ingaan. Ze blijven wel vragen dat de minister haar fouten erkent bij de toezegging van de visa. Voor de socialisten en groenen moet minister Lahbib zelf haar tekst uitwerken. Achteraf zullen ze oordelen of de excuses volstaan.

Ergste crisis voor regering-De Croo
“Het gaat nu eigenlijk niet meer over die visa, maar over de vraag of zij bereid is een knieval te doen of niet. En daar zal heel veel van afhangen”, analyseert Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. 

Volgens De Vadder is de regering-De Croo door dit dossier in de ergste crisis verwikkeld geraakt in haar bestaan, omdat er nu echt wel een diepe breuk is ontstaan binnen de regering: “Tussen de liberale partijen -MR en Open VLD- aan de ene kant en aan de andere kant de linkse partijen: de groenen en de socialisten, maar ook CD&V.” 

Die breuk wordt gevoed door wraakgevoelens uit het verleden: het ontslag van staatssecretaris van Pascal Smet (Vooruit) van vorige week is door de socialisten niet verteerd en het ontslag van staatssecrataris Sarah Schlitz is door de groenen niet verteerd. 

Maar, zo merkt politicoloog Carl Devos (UGent) tot slot op: “Als Lahbib door het stof gaat en haar excuses aanbiedt, zal er sowieso grote schade zijn, want dan is er alweer een rekening geopend. De MR en Bouchez zullen maar wat kwaad zijn op de groenen en de socialisten omdat ze de MR-minister zo vernederd hebben. Dat kan dan later weer gevolgen hebben, maar op korte termijn biedt dat nog een uitweg”, besluit de professor.

BELUISTER - De analyse die Wetstraatwatcher Ivan De Vadder vanochtend maakte over de regeringscrisis:

Meest gelezen