De bewuste bus van Coach Partners heeft volgens de school en de ouders geen airco of degelijke ventilatie.© rr

Leerlingen uit buitengewoon onderwijs vervoerd in bus van 43 graden: “Het is gewoonweg misdadig”

Mechelen -

De schooldirectie en de ouders van de leerlingen van basisschool voor buitengewoon onderwijs Den Anker in Mechelen zijn furieus. De voorbije weken werden de leerlingen regelmatig vervoerd met een bus waarin het meer dan veertig graden werd. “Er vielen kinderen flauw door de hitte. Ik weiger hen nog op die bus te laten stappen”, zegt de begeleidster.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

Het is de voorbije weken vaak erg warm geweest en dat hebben de leerlingen van BSBO Den Anker in Mechelen als geen ander ervaren. Ze werden namelijk geconfronteerd met een snikhete schoolbus zonder airconditioning of fatsoenlijke ventilatie. Volgens de ouders en de directie weigert Coach Partners, dat in onderaanneming van De Lijn instaat voor het busvervoer, al weken om een andere bus in te zetten. Dat leidt tot woede en frustratie.

“Het gaat om extra kwetsbare kinderen die een autismespectrumstoornis hebben of om een andere reden in het buitengewoon onderwijs zitten”, zegt Mathilde Kirk, de mama van een van de leerlingen. “Bovendien zitten ze dagelijks meerdere uren op de bus van en naar school. Het is dan ook hartverscheurend om te zien dat de kinderen vervoerd worden in een bus die geen airco heeft en maar één klein raampje heeft aan de kant van de chauffeur. Er is totaal geen luchtcirculatie. Het is net een serre.”

Op de bus werden temperaturen van meer dan veertig graden gemeten.© rr

De begeleidster, een leerkracht van de school die met de kinderen meerijdt, heeft het intussen helemaal gehad met de busmaatschappij. “Ik weiger de kinderen nog op die bus te laten stappen”, zegt ze stellig. “Ik heb er temperaturen tot 43 graden op gemeten. Dat is onhoudbaar. Onderweg worden er regelmatig leerlingen onwel. Ze kloppen op de ramen en dreigen zelfs om ze in te slaan. Ik ben zelf ook al ziek geworden van de hitte en het gebrek aan lucht. Voor het welzijn van de kinderen besliste ik dat het beter is om hen niet meer met die bus te vervoeren.”

Aan de ouders wordt daarom gevraagd om hun kinderen zelf op te halen na schooltijd. “Gelukkig wonen de meesten niet heel ver van de school”, zegt de begeleidster. “Er is veel begrip, want geen enkele ouder wil dat zijn kind ziek wordt op de bus. Coach Partners heeft een andere bus. Dat weten we, want ze werd al eens ingezet voor een vervangingsopdracht. Die is iets ouder, maar ze heeft een betere ventilatie. Het enige wat we vragen is om voorlopig die bus in te zetten. Ik heb het zelfs gesmeekt. Maar de maatschappij negeert ons en de chauffeur zit niets in met de kinderen.”

Misdadig

Schooldirecteur Jan Van Eccelpoel bekijkt intussen wat er mogelijk is. “De Lijn kiest zelf welk busbedrijf voor het leerlingenvervoer instaat, maar wij gaan zeker vragen om niet meer met Coach Partners te moeten samenwerken. We hebben er het afgelopen schooljaar al te veel problemen mee gehad. Kinderen halsstarrig blijven vervoeren in bussen waar het meer dan 40 graden is, dat is gewoonweg misdadig. We vragen aan De Lijn ook om de contracten te herbekijken, want blijkbaar geldt er wel een minimum-, maar geen maximumtemperatuur op de bussen.”

Coach Partners en De Lijn waren niet bereikbaar voor een reactie.

LEES OOK: Problemen in stelplaats De Lijn stapelen zich op: “Oude bussen en te weinig personeel, het is een vicieuze cirkel”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen