Videospeler inladen...

Johan zorgt voor zijn vrouw die psychische problemen heeft: "Erkenning, respect en waardering zijn heel belangrijk"

Vzw Similes vraagt meer aandacht voor mantelzorgers die voor iemand zorgen met psychische problemen. "We staan in de kou", zo getuigt ook mantelzorger Johan Vijgen in "VRT NWS Laat".

Johan Vijgen is mantelzorger voor zijn echtgenote Marijke. Zij heeft een psychische kwetsbaarheid en sukkelde met een zware depressie waar verschillende trauma’s aan gekoppeld zijn. Het voelt voor Vijgen aan alsof hij van de ene op de andere dag is gerold in zijn taak als mantelzorger. “Je kiest er niet voor”. 

Zoals veel andere mantelzorgers moest hij naast de zorg voor zijn vrouw ook alle praktische zaken op zich nemen. “Het belangrijkste is er gewoon zijn, of het nu een fysieke of psychische kwetsbaarheid is. Alleen voor de kinderen zorgen, de was en de plas, dat zijn dingen die er automatisch nog bovenop komen.” 

In het begin heeft Vijgen het overwogen om te stoppen met werken, maar dat was financieel niet haalbaar. “Mijn vrouw was in opname, dus was er geen extra inkomen, terwijl de kosten nog steeds betaald moesten worden.”

Vragenlijst

Vzw Similes, waar Johan Vijgen vrijwilliger is, trekt ook aan de alarmbel. “Mantelzorgers van psychisch kwetsbare mensen staan in de kou”, zegt Vijgen. Dat uit zich onder andere in financiële tegemoetkomingen. “Zorgpremies worden allemaal op dezelfde manier onderzocht en geëvalueerd.” Die worden bepaald na het invullen van een vragenlijst. En daar knelt het schoentje. 

Op die vragenlijst staat bijvoorbeeld op of de persoon zich zelfstandig kan aankleden. Voor iemand met een fysieke handicap is dat een duidelijk antwoord, maar voor iemand met een psychische kwetsbaarheid is dat complexer. “In principe kan die persoon dat zelf, maar op sommige dagen voelt die persoon zich zo slecht dat zelfs uit bed komen te veel is.” De dag erna is dat dan misschien wel weer mogelijk.

Dat zorgt er allemaal voor dat de kans een pak kleiner wordt om financiële steun te krijgen. Maar voor Vijgen gaat het niet enkel om het financiële. “Gewoon al erkenning, respect, en waardering voor ons is heel belangrijk.”

BEKIJK - Het volledige gesprek met Johan Vijgen in "VRT NWS laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen