VIDEO. “Eentje voor het team”: kogelstootster Jolien Boumkwo valt (met glimlach) in als hordeloopster op Europese Spelen

Op de Europese Spelen dook Jolien Boumkwo (29) plots op bij de 100m horden. Onze landgenote is eigenlijk kogelstootster, maar mocht zich wegens blessures binnen het team opmaken voor een nieuw avontuur in het Poolse Krakow-Malopolska.

Jorunn Vannoorden, Vincent Van Genechten

Ze is de beste Belgische kogelstootster van het moment, zo scherpte ze enkele dagen geleden in Sittard nog haar eigen Belgisch record aan. Maar zaterdagnamiddag mocht Jolien Boumkwo zich opmaken voor een heel andere discipline. Wegens blessures verloor het Belgische team maar liefst twee hordenloopsters. Anne Zagré paste voor de 100 meter, Hanne Claes moest dan weer de 400 meter aan zich voorbij laten gaan.

Boumkwo.© BELGA

En dus moest er een oplossing gevonden worden, want onze atleten zijn dringend op zoek naar punten op de Europese Spelen, wil het zich handhaven in de hoogste afdeling. België is momenteel dertiende op zestien landen na de eerste dag van het EK atletiek voor landenteams, wat onderdeel is van de Europese Spelen. De nummers 14 tot en met 16 zakken naar de tweede divisie, dus alle punten zijn welkom.

Daarom mocht Boumkwo zich wagen aan het hordenlopen. “This is not a joke”, aldus de 29-jarige Gentse, die uiteindelijk wel uitkijkt naar het avontuur. “One for the team”, zei ze ook nog. Daarna volgden enkele foto’s van Boumkwo die aan hordenlopen doet. En of ze het zag zitten...

Boumkwo eindigde zaterdag als vijftiende. De nationale recordhoudster in het kogelstoten offerde zich op als vrijwilliger na het forfait van Anne Zagré en klokte 32.81. Toen Zagré zich afmeldde, was het te laat om nog een vervanger te laten overvliegen, en dus moest die uit de selectie komen. Boumkwo, vrijdag al goed voor een zevende plaats in het kogelstoten, offerde zich op. Een Zwitserse concurrente werd gediskwalificeerd, en dus haalde Boumkwo niet één maar twee punten binnen.

“Toen het mij gevraagd werd, zag ik het meteen zitten, maar enkel met het fiat van mijn coach”, zei Boumkwo na afloop. “Hij was akkoord als ik het rustig aan deed en geen enkel risico nam op een blessure. Op training doen we wel eens horden, dus op zich weet ik wel hoe het moet. Ik vond het wel een bijzondere ervaring, want veel meer dan bij het kogelstoten had ik het gevoel dat iedereen naar mij keek.”

Boumkwo had weinig moeite om haar trots opzij te zetten. “Ik probeer mezelf als atleet niet te serieus te nemen”, vertelt ze daarover. “Het verleden heeft mij geleerd dat je daar alleen maar van gaat verkrampen. Als mijn twee punten er straks voor zorgen dat we in de hoogste divisie blijven, is dit zeker de moeite geweest.”

In het hamerslingeren was Remi Malengreaux vijftiende met 56m67. Op de 110m horden bij de mannen eindigde Nolan Vancauwemberghe veertiende in 14.00. In het verspringen was Yanni Sampson eveneens veertiende met 7m24.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

België is allerlaatste na tweede dag

België heeft er een slechte dag opzitten bij het EK atletiek voor landenteams in het Poolse Chorzow, onderdeel van de Europese Spelen. Het is zestiende en allerlaatste na 25 van de 37 onderdelen, terwijl de laatste drie degraderen naar de tweede divisie.

Slechts drie van de dertien Belgen eindigden op de tweede dag bij de eerste acht: Elien Vekemans was vierde in het polsstokspringen, Julien Watrin was vijfde op de 400 meter horden en de Belgian Rockets waren achtste op de 4x100 meter. Echte underperformers waren er zaterdag niet, maar de lastminute forfaits van Anne Zagré en Hanne Claes kostten wel heel veel punten. Op de 100 meter horden sprong Jolien Boumkwo nog in en ze raapte zo twee punten op, maar op de 400 meter horden kwam er geen Belgische atleet aan de start.

Na de eerste dag was België nog dertiende, maar na de tweede dag is het teruggevallen naar de zestiende plaats met 159 punten. Eén puntje hoger dan de Belgen staat Turkije, nog een puntje hoger staat Noorwegen. Maar om het behoud in de hoogste afdeling te verzekeren, is een dertiende plaats nodig. Daar staat momenteel Griekenland, met 12.5 punten meer dan België. Italië staat zoals verwacht ruimschoots aan de leiding in Chorzow.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer