Poetin beschuldigt Wagnergroep van verraad: “Dodelijke bedreiging voor onze natie”

In een korte televisietoespraak heeft de Russische president Vladimir Poetin een “hard optreden” aangekondigd tegen “intern verraad” door het huurlingenleger Wagner. “De rebellen duwen Rusland in de richting van verlies en capitulatie”, zei hij.

Bron: BELGA

“Grote ambities en persoonlijke belangen hebben tot verraad geleid”, zei Poetin over de opstand van huurlingen van de Wagner-groep, geleid door Jevgeni Prigozjin. “Elke interne rebellie is een dodelijke bedreiging voor onze natie.”

LEES OOK. Huurlingenleger Wagner keert zich tegen Rusland: dit weten we al

“Dit is een criminele, avontuurlijke campagne. Het staat gelijk aan gewapende muiterij. Rusland zal zichzelf verdedigen”, aldus de Russische president. “We vechten voor het leven en de veiligheid van onze burgers en onze territoriale integriteit.” Hij vervolgt: “Het is een poging om ons van binnenuit te ondermijnen. Dit is verraad.” De president sprak van “een mes in de rug” en zei dat iedereen die “bewust het pad van verraad zijn ingeslagen, onvermijdelijk gestraft zullen worden.”

LEES OOK. Veiligheidsmaatregelen opgevoerd op verschillende plaatsen in Rusland na aangekondigde opstand van Wagnergroep

Poetin bevestigde dat “antiterreurmaatregelen” zijn genomen in Moskou en andere regio’s. Hij kondigde “doortastende maatregelen” aan om de “moeilijke” toestand in Rostov aan de Don te stabiliseren. Daar zou Prigozjin het militaire hoofdkwartier van het leger hebben bezet. In zijn toespraak gaf Poetin toe dat het werk van de civiele en militaire overheidsinstanties er geblokkeerd is. Hij zei ook dat de Russische strijdkrachten het nodige bevel kregen om degenen die de opstand organiseerden te neutraliseren.

LIVE. Oorlog tussen Rusland en Oekraïne: volg hier alle ontwikkelingen op de voet

“Als president en hoogste opperbevelhebber, als Russische burger, zal ik alles doen om het land te verdedigen en de grondwettelijke orde, de levens, veiligheid en vrijheid van de bevolking te beschermen”, aldus nog Poetin.

Vergelijking met eerste Wereldoorlog

De president maakte de vergelijking met 1917, toen de tsaar werd weggestuurd en de bolsjewieken de macht grepen. “De zege werd gestolen (van Rusland, red.): intriges, onenigheid en politieke spelletjes achter de rug van het leger en de natie draaiden uit op grote onrust, de vernietiging van het leger, de ineenstorting van de staat en het verlies van uitgestrekte gebieden, wat uiteindelijk heeft geleid tot een tragische burgeroorlog.”

“We zullen dit niet opnieuw laten gebeuren”, aldus Poetin. “We zullen onze mensen en onze staat beschermen van elke bedreiging, inclusief intern verraad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER