Poetin veroordeelt “landverraad” van Wagner Group, maar Prigozjin is “klaar om te sterven voor het Moederland”

De Russische dictator Vladimir Poetin heeft de opstand van de Wagner Group, het beruchte huurlingenleger onder leiding van Jevgeni Prigozjin, in een televisietoespraak veroordeeld als “landverraad” en heeft gedreigd met harde straffen. Prigozjin liet langs zijn kant weten dat zijn troepen “klaar zijn om te sterven” om “het Russische volk te bevrijden”.

Waarom is dit belangrijk?

De Wagner Group is een privémilitie die wereldwijd wordt ingezet in conflicten. In Oekraïne strijdt de groep zij aan zij met het Russische leger. Maar de voorbije maanden liepen de spanningen tussen het Kremlin en Prigozjin, de baas van het huurlingenleger, hoog op. Zo plaatste die in mei al een filmpje op sociale media, waarin die dreigde zich uit Oekraïne terug te trekken, omdat het Kremlin weigerde om de Wagner Group van munitie te voorzien.

Wat doet Prigozjin? Prigozjin heeft zich nu openlijk tegen het Russische regime gekant. 

  • De Wagner-topman beweerde zaterdagochtend in een filmpje dat zijn huurlingen het hoofdkwartier van het Russische leger in de stad Rostov aan de Don hebben overgenomen, een van de grootste economische centra van Zuid-Rusland. Ook andere belangrijke sites, zoals het vliegveld, zouden nu door Wagner gecontroleerd worden. 
  • Vrijdag plaatste Prigozjin al een reeks audioberichten op het socialemediaplatform Telegram, waarin hij opriep Russische militaire leiders te “straffen” voor een vermeende Russische raketaanval op een legerbasis van Wagner. Ook wil hij zich wreken voor de “tientallen duizenden” gesneuvelde Russen.
  • Volgens Prigozjin zou het Russische militaire leiderschap verdoezelen hoeveel Russische soldaten in Oekraïne zijn gesneuveld. Het aantal doden zou “drie tot vier keer” hoger liggen dan de officiële cijfers.
  • Op Telegram liet Prigozjin weten dat “we klaar zijn om te sterven”. De Wagner-baas zei dat al 25.000 troepen betrokken zijn bij de opstand, en dat er evenveel klaarstaan om mee te doen. “We zullen sterven voor het Moederland en voor het Russische volk dat bevrijd moet worden.”

Wat zegt Poetin? “Waar we mee te maken hebben is verraad”, zei Poetin zaterdagochtend in een toespraak op televisie.

  • De Russische dictator dreigt met represailles voor zij die “een militaire muiterij organiseerden en voorbereidden, die de wapens opnamen tegen hun kameraden, die Rusland hebben verraden”. Het Kremlin zal “harde” maatregelen nemen om de Wagner Group tegen te houden. “Dit is een klap voor Rusland en ons volk”, zei Poetin.
  • Het Russische ministerie van Defensie riep op televisie op aan Wagnerstrijders op om zich over te geven. Zij zouden “misleid” zijn door “het criminele avontuur van Prigozjin”. “Veel van je kameraden van verschillende detachementen hebben hun fout al ingezien”, zei het ministerie.
  • Intussen werd in Moskou en andere steden, voornamelijk dicht bij de Oekraïense grens, de noodtoestand uitgeroepen door het nationale antiterrorismecomité. Het regime wil “terreuraanslagen” voorkomen. 
  • Op sociale media circuleren intussen beelden van vermeende schermutselingen tussen Russische en Wagnersoldaten. Er zou onder andere gevochten worden in de regio Voronezj, noordelijker en dichter bij Moskou dan Rostov aan de Don. 
Meer