Maarten De Cock

Nieuw fietsatelier in Herent bezorgt Oekraïense vluchtelingen een fiets

In Herent is zaterdagmiddag een fietsatelier geopend voor nieuwkomers die geen fiets hebben of die nog moeten leren fietsen. Alvast enkele vluchtelingen uit Oekraïne zullen de fietsen kunnen gebruiken. In de toekomst hopen de initiatiefnemers er een echte ontmoetingsplaats van te maken met een fietscafé erbovenop.

D’Ontmoeting, zo heet het fietsatelier langs de Mechelsesteenweg in Herent dat zaterdagmiddag werd geopend. Zo’n twintig fietsen staan ter beschikking van mensen die zich geen fiets kunnen veroorloven. Maar leden van de Fietsersbond geven ook fietslessen aan nieuwkomers : “Je zou versteld staan hoeveel vluchtelingen die in ons land aankomen, nog nooit gefietst hebben”, vertelt initiatiefnemer Peter Vanderstraeten. 

Versleten fietsen geschonken

De fietsen werden geschonken door inwoners van Herent, leden van de Fietsersbond en de politie van Herent : “De respons was groot. Al kregen we ook heel wat versleten fietsen binnen die we nog moesten oplappen.”

Bedoeling is om het fietsatelier op termijn nog uit te breiden met een fietscafé : “Dit moet een gezellige ontmoetingsplek worden. Op maandagavond is iedereen nu al welkom om fietsen te laten herstellen”, zegt Vanderstraeten. 

Het project krijgt steun van de gemeente Herent : ”We vinden dit een belangrijk initiatief. Kunnen fietsen geeft je meer vrijheid, helpt je om zelfstandig te worden en erop uit te trekken. Alleen maar pluspunten”, lacht burgemeester Astrid Pollers (N-VA).

Meest gelezen