Ymke Dirikx

School is Cool trapt festival Live is Live op gang, op nieuwe locatie in Antwerpen

Op Linkeroever in Antwerpen is de tweede editie van het tweedaagse festival Live is Live begonnen. Na het strand van Zeebrugge vorig jaar is er gekozen voor een nieuwe locatie: het podium staat opgesteld aan de Middenvijver in Antwerpen. Headliners zijn The War on Drugs op zaterdag, en dEUS en Grace Jones op zondag.

In Antwerpen zijn er dit jaar enkele festivals gesneuveld: Linkerwoofer gaat niet door en ook van Antwerpen Zingt en Fire is Gold is er geen sprake. Nieuw in het zomeraanbod van de stad is Live is Live, dat na een eerste editie op het strand van Zeebrugge verhuist naar een plek middenin het groen: site Middenvijver op Linkeroever.

De eerste editie lokte vorig jaar zowat 25.000 bezoekers over drie festivaldagen heen, voor artiesten als The National, Duran Duran en Anouk. Anders dan vorig jaar duurt Live is Live dit jaar twee dagen in plaats van drie. Het basisconcept van langere optredens op Ć©Ć©n podium blijft wel behouden, al is er dit jaar ook een zijpodium met akoestische optredens.

We proberen de voordelen van een concertzaal en de festivalsfeer samen te brengen

Jan Digneffe, organisator Live is Live

ā€œWe proberen als organisatie een mix te maken van alle voordelen die een concertzaal te bieden heeft en het beste van een festival", vertelde organisator Jan Digneffe daar eerder deze week over bij Stubru. "Comfort en kwaliteit zijn belangrijk voor ons: we bieden bezoekers veel ruimte op het festivalterrein en goede omstandigheden om de concerten te beleven. Dat kan niet enkel op de begane grond: we bouwen ook een tijdelijke zittribune."

Thuismatch voor dEUS op zondag

De Antwerpse poprockband School is Cool, met frontman Johannes Genard, heeft zaterdagmiddag het hoofdpodium geopend. Headliner vanavond is de Amerikaanse rockband The War on Drugs, na onder meer Balthazar en Sylvie Kreusch.Ā 

School is Cool
Ymke Dirikx

Zondag is het uitkijken naar het enige optreden van dEUS op een Vlaams festival deze zomer. Tom Barman en co spelen vooral in het buitenland. Naast Live is Live staat er nog ƩƩn show gepland in Franstalig Belgiƫ, op Dour. Met hun nieuwe plaat "How to replace it" onder de arm speelt dEUS een thuismatch voor eigen publiek, al woont Tom Barman zelf tegenwoordig een groot deel van het jaar in Portugal.

dEUS treedt niet enkel op in Antwerpen: ze mochten ook de festivalaffiche van Live is Live mee cureren. Hun keuze viel onder meer op levende legende en diva Grace Jones (75), bekend van onder meer "Slave to the rhythm". Verder maakt The Hickey Underworld, winnaars van Humo's Rock Ralley 2006, een opmerkelijke comeback, met regisseur Jonas Govaerts opnieuw achter de microfoon.

Meest gelezen