© BELGA

Magnette: “Ik ga niet rond de pot draaien, besmeurd Vivaldi-imago is schuld van Bouchez”

Als het imago van de federale Vivaldi-regering zo besmeurd is, dan is dat de schuld van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Ik ga niet rond de pot draaien”, zegt PS-voorzitter Paul Magnette daarover in De Zondag.

blg

“Hij heeft van in het begin ruzie gemaakt, beslissingen gekritiseerd, hervormingen tegengehouden”, zegt Magnette over de voorzitter van coalitiepartner MR. “In het VTM-programma ‘Special Forces’ werd Bouchez door een van de instructeurs het ‘dood gewicht van de groep’ genoemd. Wel, ik kan het niet beter verwoorden. De regering heeft te veel energie en tijd verspild aan hem.”

Magnette erkent zelf “soms” kritiek gegeven te hebben op de regering, “als het nodig was”. “Maar het totaalplaatje is niet zo negatief als sommigen doen uitschijnen.”

Ook over de langverwachte fiscale hervorming acht Magnette een akkoord nog altijd mogelijk. Alle partijen, met uitzondering van MR, zijn het eens over de grote principes. De rel over de Iraanse visa staat hier los van, en wat betreft de PS-voorzitter “moet je de MR niet meer macht toedichten dan ze heeft. Als Bouchez alles gaat blokkeren, dan hebben we ook andere opties. De MR is niet incontournable. We kunnen ook perfect een andere meerderheid vormen met Les Engagés.”

Nu het extreemrechtse Vlaams Belang in de peilingen forse opgang maakt, herhaalt Magnette nog eens het PS-standpunt dat er met die partij niet gesproken zal worden. “Als zij onafhankelijkheid willen, dan moeten zij maar een referendum organiseren. Dat is de enige democratische procedure. En misschien is het wel eens tijd om dat te doen. Ik meen het. Volgens mij zal 80 à 90 procent van de Vlamingen néén zeggen. Dan kan dit debat eindelijk de prullenmand in.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER