Vivaldi

Magnette: ‘Bouchez stelt alle beslissingen systematisch in vraag’

PS-voorzitter Paul Magnette© Bart Dewaele

‘Ik zal niet rond de pot draaien’, zegt PS-voorzitter Paul Magnette in De Zondag over het negatieve imago van Vivaldi. Hij wijst met een beschuldigende vinger richting Georges-Louis Bouchez. Hij deed dat nog eens over in De zevende dag.

blg, de zondag, vrt

‘Als het imago van de federale Vivaldi-regering zo besmeurd is, dan is dat de schuld van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez’, zegt PS-voorzitter Paul Magnette in De Zondag. ‘Daarover zal ik niet rond de pot draaien.’

‘Hij heeft van in het begin ruzie gemaakt, beslissingen gekritiseerd en hervormingen tegengehouden’, zegt Magnette over de voorzitter van coalitiepartner MR. ‘In het VTM-programma Special forces werd Bouchez door een van de instructeurs ‘het dode gewicht van de groep’ genoemd. Wel, ik kan het niet beter verwoorden. De regering heeft te veel energie en tijd verspild aan hem.’

In De zevende dag haalde de PS-voorzitter opnieuw uit naar zijn MR-collega. Hij beklemtoonde dat de regering-Vivaldi ondanks de moeilijke omstandigheden, zoals de corona- en de energiecrisis, resultaten kan voorleggen. Maar het probleem is ‘Bouchez die alle beslissingen systematisch in vraag stelt’.

Een voorzetting van de huidige coalitie, na de verkiezingen van 2024, is volgens Magnette dan ook enkel mogelijk als de MR-voorzitter zijn houding aanpast. Maar ook een coalitie met N-VA ligt nog altijd moeilijk. Magnette wijst er in De zevende dag op dat die partij ‘sociaal-economisch zeer rechts’ is. ‘Het confederaal model van N-VA zal voor ons nooit bespreekbaar zijn’, klinkt het ook.

Nooit met Vlaams Belang

Nu het Vlaams Belang in de peilingen forse opgang maakt, herhaalt Magnette in De Zondag nog eens het PS-standpunt dat er met die partij niet gesproken zal worden. ‘Als zij onafhankelijkheid willen, dan moeten zij maar een referendum organiseren. Dat is de enige democratische procedure. En misschien is het wel eens tijd om dat te doen. Ik meen het. Volgens mij zal 80 à 90 procent van de Vlamingen néén zeggen. Dan kan dit debat eindelijk de prullenmand in.’

Zowel N-VA-voorzitter Bart De Wever als kamerlid Theo Francken reageerden op de verklaringen van Magnette. ‘Wij streven naar confederalisme. Als Wallonië botweg neen zegt en mordicus verder met een Vlaamse minderheid dit land naar het faillissement wil voeren, dan rekenen wij op de Vlaamse kiezer om dit onmogelijk te maken. Want het is onze Vlaamse welvaart die verloren zal gaan. Het status quo verderzetten is voor de N-VA geen optie’, stelde De Wever op Twitter.

Aangezien PS-voorzitter Magnette in De Zondag herhaalde dat zijn partij niet eens met het Vlaams Belang wil praten, is voor Theo Francken een stem voor het Vlaams Belang een verloren stem. In het VTM Nieuws antwoordde hij op de vraag of een coalitie van N-VA en Vlaams Belang mogelijk is op het Vlaams niveau, dat het Vlaams Parlement niet beslist over een staatshervorming. Dat moet in de Kamer gebeuren, en daar halen Vlaams Belang en N-VA nooit een meerderheid.