Videospeler inladen...

PS-voorzitter Magnette haalt hard uit naar Bouchez (MR): "Hij is de enige die alle dossiers blokkeert"

De federale Vivaldi-regering heeft al bij al goed gewerkt, vindt PS-voorzitter Paul Magnette nog altijd, maar over de rol van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is hij niet te spreken. "Hij blokkeert alles." Dan is N-VA-voorzitter Bart De Wever betrouwbaarder, klinkt het in "De zevende dag".

Wie de incidenten en relletjes in de federale regering van de voorbije weken en maanden naast de recente beslissingen legt, kan niet vrolijk worden van dat rapport. Maar PS-voorzitter Paul Magnette wil niet alle Vivaldi-verwezenlijkingen van tafel vegen.

"Ik denk dat Vivaldi vrij goed gewerkt heeft van in het begin. Je mag de context niet vergeten. We werden geconfronteerd met een enorme sanitaire crisis: minister Vandenbroucke heeft daar een uitstekende job gedaan. Dan was er een socio-economische crisis en een energiecrisis: minister Dermagne heeft maatregelen genomen om bedrijven te redden, faillissementen te vermijden, jobs te redden en koopkracht te beschermen."

Het probleem van Vivaldi is (MR-voorzitter) Bouchez, die systematisch alle maatregelen in vraag heeft gesteld

PS-voorzitter Paul Magnette

"Maar het probleem is (MR-voorzitter) Bouchez, die systematisch alle maatregelen in vraag heeft gesteld. Eerst heeft hij de vorming van de regering maanden geblokkeerd. Tijdens corona heeft hij na elk Overlegcomité beslissingen in vraag gesteld, wat de geloofwaardigheid van de regering beschadigd heeft. En nu stelt hij bij alle socio-economische dossiers zijn veto's."

Volgens Magnette is "Bouchez de enige die al die dossiers blokkeert". Hij wijst naar de fiscale hervorming die al veel langer op tafel ligt. "Voor socialisten is dat belangrijk: mensen die werken meer belonen. De enige die niet akkoord gaat, is de MR."

En de N-VA?

Een Vivaldi 2-regering zal daardoor "heel moeilijk" worden, geeft Magnette toe. "Bouchez moet van houding veranderen. De provocaties, de directe aanvallen op ministers: dat kan niet. Dat zorgt voor veel ruzie en een zeer slecht klimaat in de Wetstraat. We hebben stabiliteit nodig." 

BEKIJK - "Bouchez moet van houding veranderen", vindt Magnette:

Videospeler inladen...

Is een regering met N-VA dan een optie als de PS de MR zou kunnen lozen? Magnette is duidelijk: voor mij liever een linksere dan een rechtsere regering. "Ik zal er alles aan doen om de N-VA te vermijden. Ze zijn socio-economisch zeer rechts. Er zijn ook sterke banden tussen N-VA en MR. En het confederale model van N-VA zal nooit bespreekbaar zijn voor de PS."

En als hij moet kiezen tussen Bouchez of De Wever om een deal te maken? "Dan is mijnheer De Wever betrouwbaarder dan mijnheer Bouchez."

Meest gelezen