Onder meer de familieleden van Van Mullem en Streuvels waren aanwezig.
Koen Theuns

Gedenkplaat voor Stijn Streuvels ingehuldigd bij patisserie waar hij ooit werkte in Brugge

In Brugge hangt voortaan een gedenkplaat voor schrijver Stijn Streuvels aan de muur van patisserie Van Mullem. Voor Streuvels literaire werken begon te schrijven, leerde hij daar twee jaar lang de bakkersstiel. Ook nu is er nog een connectie tussen de patisserie en de nakomelingen van Streuvels.

Brugge vormde een belangrijke plaats voor de schrijver Stijn Streuvels (1871-1969). Zijn ouders hadden een bakkerij in Avelgem en Streuvels leek voorbestemd om hetzelfde vak uit te oefenen. 134 jaar geleden trok hij dan maar naar Brugge om de stiel te leren van patissier Ernest Van Mullem.

"Hij heeft er veel geleerd over patisserie", zegt Frank Baert, kleinzoon van Streuvels. "Maar hij raakte er ook ondergedompeld in het cultuurleven van Brugge en dat heeft hem als mens en als schrijver gevormd."

Dat staat nu ook te lezen op de gedenkplaat die is onthuld voor Frank Lateur, zoals Stijn Streuvels echt heette. "Deze steen is een blijvend teken dat Brugge zijn kunstenaars en zijn geschiedenis kent", vindt Baert. Voor de plaat werd onthuld, heeft Karel Platteau van het Streuvelsgenootschap ook nagespeeld hoe Streuvels zou gearriveerd zijn in de Breydelstad, kleindochter en dichteres Jo Gisekin gaf een toespraak.

Het Streuveltje

Servaas Van Mullem, achterkleinzoon van Ernest Van Mullem en mede-eigenaar van de zaak is blij met het extra souvenir op de gevel.  "We hebben veel respect voor traditie. Jarenlang stond Streuvels ook op onze dozen, dat is nu niet meer het geval, dus nu is er opnieuw een fysiek aandenken aanwezig." 

"Ik denk er ook aan om Streuvels in de zaak nog meer te eren door een gebak naar hem te vernoemen: het Streuveltje. Daar moet ik eerst nog over praten met de familie. Sowieso hebben we banden tussen de families altijd aangehouden, dus dat komt wel in orde."

Koen Theuns

Meest gelezen