Claudio Bresciani/TT

Dode en zeker negen gewonden bij ongeval met achtbaan in Zweeds pretpark 

In het pretpark Gröna Lund in de Zweedse hoofdstad Stockholm is een wagen van een achtbaan ontspoord. Daarbij is een persoon overleden en zijn al zeker negen mensen gewond geraakt. Dat meldt de uitbater van het park en het nieuws is bevestigd door de politie.

Volgens een reporter van de Zweedse omroep SVT, die toevallig ter plaatse was, is een wagen van de achtbaan "Jetline" vanop grote hoogte naar beneden gevallen. Volgens de politie is een persoon overleden. In totaal zijn er negen gewonden. Drie kinderen zijn lichtgewond. Drie volwassenen zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Er is een reddingsoperatie aan de gang en het park wordt ontruimd. Sommige inzittenden zaten nog een tijd vast en moesten door de hulpdiensten naar beneden geholpen worden. De ambulances, de brandweerwagens en een helikopter zijn nog ter plaatse.

"Het is ongelofelijk tragisch en schokkend", zegt Annika Troselius, woordvoerder van het park. "Helaas hebben we het nieuws ontvangen dat één persoon is overleden en dat anderen gewond zijn geraakt."

BEKIJK - Een man zat na het ongeluk nog vast op de achtbaan:

Videospeler inladen...

Achtbaan op leeftijd

De "Jetline" is een populaire achtbaan die volgens de website snelheden tot 90 kilometer per uur bereikt. De baan is zo'n 800 meter lang en 30 meter hoog. Tijdens de rit zouden de wagentjes gedeeltelijk zijn ontspoord, meldt SVT. Dat is niet op dat hoogste punt van 30 meter gebeurd. Onderzoek moet nog uitwijzen wat er precies is misgelopen. 

Volgens Erwin Taets gaat het om een oude achtbaan. Hij is docent en onderzoeker leisure management aan de Vives Hogeschool. "Deze achtbaan werd door de Duitser Anton Schwarzkopf ontworpen en dateert uit de jaren tachtig. Achtbanen met die leeftijd zijn normaal aan het einde van hun leven."

Toch denkt Taets dat het eerder om een ongeluk gaat. "Het is waarschijnlijk brute pech. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het is erg uitzonderlijk. Veiligheid is een prioriteit voor pretparken omdat een ongeluk grote gevolgen heeft voor alle pretparken in de regio. Na een ongeluk in het Britse park Alton Towers, had het een miljoen minder bezoekers dat seizoen. Ook andere Britse parken kregen minder bezoekers over de vloer."

De achtbaan "Jetline"
Claudio Bresciani/TT

Oudste park van Zweden

Gröna Lund bevindt zich op het schiereiland Djurgarden in Stockholm en werd in 1883 opgericht door een Duitser. Het is het oudste en een van de meest populaire pretparken in Zweden. 

Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen het park van 3,8 hectare. Er zijn niet alleen attracties, maar ook theaters en podia waar wereldberoemde artiesten als Abba, Bob Marley en Lady Gaga hebben opgetreden. Eind 1985 werd het park gedeeltelijk verwoest door een grote brand, maar werd kort daarna herbouwd.

Het Gröna Lundpark
AFP or licensors

Meest gelezen