V.l.n.r schepen De Sutter, Burgemeester Coens en schepen Roelants.
Celina Cazzetta

In Damme is het officieel rustig en ontspannen leven: stad krijgt prestigieus label

De stad Damme heeft het Cittaslow-label ontvangen. Het label wordt uigereikt aan steden en gemeenten met minder dan 50.000 inwoners, waar mensen "onthaast en ontspannen" kunnen leven of verblijven. In België zijn er nog maar zeven andere steden die het label hebben gekregen.

Het Cittaslow-label zal in Damme te zien zijn op vlaggen, die op meerdere plaatsen in de stad zullen wapperen. Ook officiële documenten van de stad zullen die stempel krijgen. Het label is van oorsprong Italiaans en beloont wereldwijd steden en gemeenten waar de inwoners "de tijd nemen om in eigen stad/gemeente te genieten van het leven". 

De stad kreeg eerst een auditcomité over de vloer. Daarna moest Damme aan 73 kwaliteitseisen voldoen in zeven verschillende domeinen.  De stad haalde een score van bijna 75 procent. Volgens de jury was het dan ook een evidente keuze om het label te overhandigen. 

Antimassatoerisme

"We zijn uiteraard blij met het label", reageert burgemeester Joachim Coens (cd&v). "Het toont welke richting we willen inslaan als stad, namelijk een plaats waar er voldoende mogelijkheden zijn om te onthaasten."

"We proberen dat te bereiken op verschillende domeinen. Iets heel typisch voor Damme is de bijentuin, maar we promoten ook lokale producten en fietsroutes. We zorgen voor veel groen in het algemeen en dat toont op wie we ons richten: niet op de massatoerist, maar op de meerwaardezoeker die cultureel erfgoed wil ontdekken." 

Meest gelezen