Jonge Duivels moeten klap tegen Georgië snel verteren: “Roberto Martinez kan Portugal voordeel opleveren”

De Jonge Duivels hebben de klap tegen Georgië (2-2) amper verteerd of Portugal staat alweer voor de deur. Een terug- en vooruitblik in vier vragen. “We gaan erover praten, zodat we het dinsdag beter aanpakken.”

Yanko Beeckman in Tbilisi

Hoe hebben de Jonge Duivels de klap tegen Georgië verwerkt?

Dat de late gelijkmaker van de Georgiërs zaterdagavond hard is aangekomen, spreekt voor zich. In de mixed zone, waar de spelers na de wedstrijd verplicht voorbij de pers moeten, bleven veel kopjes naar beneden. Ook de stem van de anders altijd bevlogen Jacky Mathijssen klonk een pak bedeesder dan anders.

Op de training van zondag, amper twaalf uur na de match, was de bondscoach al een pak strijdvaardiger. “Vanmorgen hebben we aan de spelers benadrukt dat vandaag een nieuwe dag is”, vertelde Mathijssen. De bondscoach nam uitgebreid de tijd om een babbel te doen met de aanwezige media en verruilde zelfs zijn gebruikelijke stoel voor een andere exemplaar om op hetzelfde niveau te zitten. “Het is voor mij ook niet makkelijk geweest om de knop om te draaien, maar we moeten nu wel naar die volgende match toe. We willen uiteraard niet vergeten wat er zaterdag gebeurd is, maar we gaan er ook niks meer aan veranderen. Wat we wel in de hand hebben, is de match van dinsdag tegen Portugal. Die zijn we nu volop aan het voorbereiden. Vanavond (gisteravond, red.) presenteren we Portugal aan de spelers”

Assistenten Buffel en Deschacht in gesprek met CDK op de day after-training.© BELGA

Waar ging het mis zaterdagavond?

Een helft lang leek er geen vuiltje aan de lucht. Meer zelfs: de Jonge Duivels speelden een bijna perfecte 45 minuten. En toch kwamen de Georgiërs na rust nog op gelijke hoogte. “De regelmaat aan gevaarlijke counters was na rust te hoog”, legde Mathijssen uit. “Op zoek gaan naar een derde goal was misschien logisch. Maar door onze jeugdige overmoed boetten we misschien te veel aan discipline in ten opzichte van de eerste helft. Toen waren onze startposities in balverlies veel juister. Ik zeg altijd: bij aanvallend voetbal komt meer discipline kijken dan bij verdedigend voetbal. Maar vannacht maakte ik mij ook de bedenking: hoeveel ploegen kunnen echt gedisciplineerd omgaan met een voorsprong? Dan kom je toch al snel bij de Europese topclubs uit. Blijkbaar is dat voor ons nog een werkpunt. Uiteraard had ik de match zaterdag liever met een overwinning afgesloten. Dan had ik daar ook wat meer de nadruk op kunnen leggen. We gaan erover praten, zodat we dinsdag beter aanpakken.”

Wat mogen we van de Portugezen verwachten?

Over de match van dinsdag had Mathijssen een interessante theorie in petto. “Ik verwacht een wedstrijd in twee delen. Zestig minuten voorbereiding en dan dertig minuten eindfase waarin de wedstrijd zal worden beslist. Ofwel moet je in dat laatste halfuur nog scoren, ofwel moet je een voorsprong verdedigen. Dat Portugal zo’n land is dat op resultaat kan spelen, is duidelijk. Dat zie je niet alleen op het hoogste niveau, maar ook bij hun jeugdelftallen. Dat zit in hun cultuur.”

De Portugezen hebben bovendien ook nog eens een geheim wapen, vindt Mathijssen. Roberto Martinez is coach van de A-ploeg en kent door zijn Belgisch verleden niet alleen Mathijssen, maar ook een heleboel spelers zeer goed. “Uiteraard gaat hen dat een voordeel opleveren. We hoopten misschien op een scenario waarin deze wedstrijd niet zo cruciaal zou zijn, maar het is nu niet anders.

Geslagen kopjes na de match tegen Georgië.© BELGA

Wanneer stoten de Jonge Duivels door naar de kwartfinales?

Verliezen is sowieso geen optie. Bij een gelijkspel kunnen de Jonge Duivels nog doorstoten naar de kwartfinales, maar moeten ze hopen dat Nederland niet wint van Georgië. Als beide wedstrijden eindigen op een draw moeten de beloften dan weer hopen dat Oranje niet vaker scoort en op basis van het doelpuntensaldo over hen springt. Best van al winnen de Jonge Duivels dus gewoon van Portugal, dan gaan ze altijd naar de volgende ronde.

Of ze dat als groepswinnaar doen hangt wel nog af van de uitslag in de wedstrijd tussen Nederland en huidig leider Georgië. De eindklassering in de groep bepaalt immers niet alleen wie de Duivels in de volgende ronde treffen, maar ook waar ze hun kwartfinale moeten spelen. De groepswinnaar speelt zijn kwartfinale net als de poulewedstrijden in Tbilisi. De tweede uit de groep moet naar Kutaisi, bijna vier uur verderop. De Nederlanders hebben al beslist dat ze die verplaatsing, gezien de gebrekkige en bochtige weg naar daar, met de trein zullen afleggen. Bij de Belgen is daarover nog geen beslissing genomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer