Vlaanderen vraagt Europese Commissie uitstel voor nieuwe klimaatdoelstellingen

De Europese Commissie wil werk maken van nieuwe CO₂-reductiedoelstellingen voor 2040. Maar als het aan Vlaanderen ligt, belandt die discussie even in de koelkast. "De focus van de lidstaten moet de komende jaren liggen op het bereiken van de toch al ambitieuze doelstellingen voor 2030", zegt minister van Omgeving Zuhal Demir.

Europa wil klimaatneutraal worden tegen 2050. Om dat ook waar te maken, zijn er duidelijke tussentijdse doelstellingen nodig. Die zijn er al voor 2030 en 2050. Tegen 2030 moeten de landen van de Europese Unie hun uitstoot van broeikasgassen met 55 procent terugdringen in vergelijking met 1990. In 2050 moet Europa helemaal klimaatneutraal zijn. Alle uitstoot die dan nog gebeurt, moet gecompenseerd worden.

Tot zover de ambities die er al liggen. De Europese Commissie wil daar nu nog een extra tussentijdse doelstelling aan toevoegen voor 2040. 2030 staat immers voor de deur, terwijl 2050 nog als veraf voelt. De Commissie hoopt daarom volgend jaar een voorstel te doen voor een nieuwe doelstelling voor 2040. Ze voert daarvoor al verkennende gesprekken met de lidstaten.

Huidige plannen "toch al ambitieus"

Maar de Vlaamse regering zit niet te wachten op nieuwe doelstellingen. Dat blijkt uit een persbericht dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vandaag uitstuurde.

Als het aan Vlaanderen ligt, wordt de consultatieronde voor 2040 uitgesteld. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap liet dat vrijdag weten aan de Commissie. Volgens de regering moet de Commissie de lidstaten eerst helpen om de doelstellingen die nu al vastliggen, te halen. Die zijn nu "toch al ambitieus", klinkt het. Vlaanderen vindt dat er eerst concrete maatregelen moeten komen die garanderen dat energie beschikbaar en betaalbaar blijft tijdens de energietransitie.

De Vlaamse regering laat verder weten dat ze "constructief zal bijdragen" aan de nieuwe doelstellingen voor 2040 "als de timing rijp is". "Bij het vaststellen van de doelstelling voor 2040 moet echter een realistische benadering worden gevolgd, waarbij de juiste balans tussen ambities en haalbaarheid moet worden gevonden."

Nationaal klimaatplan

De Vlaamse klimaatplannen blijven voorlopig onder de Europese lat. Vlaanderen mikt op een uitstootreductie van 40 procent CO₂ in vergelijking met 2005. Dat is 7,4 procent ambitieuzer dan in het vorige Vlaamse klimaatplan, maar het is nog steeds minder dan de 47 procent reductie die Europa vraagt van ons land.

Daardoor zal ook ons land de Europese doelstellingen die er nu al zijn, wellicht niet halen. Vrijdag moet België een ontwerp van een nationaal klimaatplan indienen bij de Europese Commissie, maar de kans is klein dat die deadline gehaald wordt. De kloof tussen de Vlaamse ambities en die van Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft groot.

Meest gelezen