Direct naar artikelinhoud
DM Zapt‘Marvel’s Secret Invasion’

Ik zeg u: ‘Secret Invasion’ is het werk van een neef van ChatGPT of DALL-E

Samuel L. Jackson als Nick Fury in 'Marvel's Secret Invasion'.Beeld Disney

Ronald Meeus zet de blik op oneindig. Vandaag: Marvel’s Secret Invasion.

Als we onverwijld alle computerapparatuur in onze onmiddellijke omgeving kapotslaan is het misschien nog net niet te laat, want ik ben er onderhand zeker van: het aanvalsplan van onze toekomstige robo-opperheerser is zopas in werking getreden. Niet veel langer kan het duren of deze digitale potentaat vindt de toegang tot het op scherp staande rakettenarsenaal van de kernmachten op de wereld en veegt de meesten van ons (bijna 8 miljard vervelende stukken ongedierte, vanuit zijn koude instrumentele perspectief) dankzij een paar met akelige precisie gedropte kernkoppen van de aardkorst. Een paar miljoen overlevenden houdt hij misschien over om door te kweken als energiebron.

Wat een slimme zet ook, om de wereld nog te doen geloven dat alléén de begingeneriek van Secret Invasion, de nieuwste Marvel-reeks op Disney+, het werk is van een van zijn voorouders in de hyperversnelde evolutionaire schaal die hij ineens is beginnen aan te nemen. Wellicht om ons, terwijl we neuten over de lamentabele kwaliteit van die prelude, nog even te sussen in de illusie dat het allemaal niet zo’n vaart loopt met die AI. Komaan, alsof het voor een beetje geoefend oog niet overduidelijk is dat de hele eerste aflevering, en potentieel dus deze volledige reeks, met kunstmatige intelligentie werd gebricoleerd.

Alsof de Samuel L. Jackson die we hier naar de aarde zagen terugkeren, om een nakende invasie door een afvallige vleugel van het buitenaardse Skrull-volk af te slaan, ooit met zo’n toonbare tegenzin door zijn scènes zou banjeren. In zijn vertolking van overheidsagent Nick Fury, een rol die hij inmiddels al vijftien jaar schraagt, zaten ineens flarden van Jules Winnfield uit Pulp Fiction! En alsof acteurs als Ben Mendelsohn (terugkerend als Skrull-leider Talos), Olivia Colman (een MI6-agent), Cobie Smulders (S.H.I.E.L.D.-agent Maria Hill) of Don Cheadle (James ‘Rhodey’ Rhodes) hun rollen ooit met zo’n vadsigheid zouden vertolken.

Alsof de openingsaflevering van een tv-reeks die écht gedraaid werd toen de Russische inval in Oekraïne al gaande was ooit Moskou als setting zou hebben, een stad die op dit moment cultureel off limits is voor de westerse geesten waarop de hele Marvel-mikmak is gericht. Ik zeg u: dit is het werk van een neef van ChatGPT of DALL-E, met een output die verbluffend sterk op iets authentieks lijkt, maar ook vormfouten vertoont die het eindresultaat op een akelige manier verwringen.

Eens dat besef doordringt, ga je ook verder denken. Misschien stonden de AI-effecten nog niet helemaal op punt ten tijde van Ant-Man and the Wasp: Quantumania? En misschien zijn ze al veel vroeger voorzichtig begonnen met de scripts? Dat zou op zijn minst het rommeltje verklaren dat Eternals was, en potentieel ook het gemakzuchtige orgelpunt Avengers: Endgame.

Ik zeg u: ik vertrouw niks meer.

Te zien op Disney+.