© Reuters

Poetin geeft tv-interview maar rept met geen woord over muiterij

De Russische staatszender Rossiya heeft zondag een interview uitgezonden met Vladimir Poetin. De president laat er geen twijfel over bestaan dat hij wil doorgaan met de oorlog in Oekraïne. Maar over de muiterij van Wagner repte hij met geen woord en dat is niet zo verwonderlijk.

tg

Het interview is waarschijnlijk voor de muiterij van de Wagner-groep opgenomen, want de staatstelevisie meldde dat het plaatsvond na een bijeenkomst met nieuwe militairen. Zo’n bijeenkomst vond afgelopen woensdag plaats en Moskou.

Zaterdagochtend reageerde Poetin wel op de muiterij van de Wagner-groep. Toen zette hij de manschappen van Prigozjin neer als ‘landverraders’ die zwaar gestraft zouden worden. Maar intussen is de storm gaan liggen.

Na inname van Rostov-aan-de-Don door de Wagner-huurlingen trok het huurlingenleger van Prigozjin richting Moskou. Maar op zo’n 200 kilometer van hun doel, riep Prigozjin hen terug nadat hij een deal had gesloten dat ze niet vervolgd zouden worden. Niet Poetin maar zijn Wit-Russische ambtsgenoot president Alexander Loekasjenko voerde die onderhandelingen. De Russische president bedankte hem daar later op de avond voor.

Poetin had het in zijn tv-toespraak zondagochtend enkel over de oorlog zelf. Die militaire operatie in Oekraïne loopt volgens hem nog altijd volgens plan en zal ook niet gestopt worden, als het van hem afhangt.

“Ik ben gefocust op de speciale militaire operatie”, zei hij. “Mijn dag begint en eindigt hiermee. De laatste tijd blijf ik vrij laat op om de situatie in de gaten te houden en op de voet te kunnen volgen”, voegde hij daaraan toe.

Maar concrete nieuwe plannen gaf Poetin niet prijs in het interview.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer