Robert Sesselmann krijgt niet veel politieke macht, maar haalt wel een symbolische overwinning.

Lokale verkiezingen in Duitsland: uiterst rechtse AfD haalt voor het eerst politiek mandaat binnen

In Duitsland heeft de AfD-politicus Robert Sesselmann de verkiezingen gewonnen in Sonneberg, een klein district in de oostelijke staat Thuringen. Daardoor mag de uiterst rechtse partij voor het eerst in haar tienjarige bestaan een politiek mandaat opnemen.

De uiterst rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft vandaag politieke geschiedenis geschreven. Voor het eerst in haar tienjarige geschiedenis mag ze een mandaat opnemen.

AfD-kandidaat Robert Sesselmann won de tweede ronde van de districtsverkiezingen in Sonneberg. Dat district, in de oostelijke staat Thüringen, is met 57.000 inwoners een van de kleinste in Duitsland. Sesselmann wordt er nu districtbestuurder. Hij versloeg met 52,8 procent van de stemmen de huidige christendemocratische bestuurder Jürgen Köpper (CDU). Nochtans hadden alle andere partijen zich in de tweede ronde achter Köpper geschaard. 

Veel politieke macht zal Sesselmann in het kleine district niet krijgen. Hij zal vooral moeten uitvoeren wat de deelstaat Thüringen en de Duitse regering hem opleggen. Maar het is wel een belangrijke symbolische overwinning voor de AfD.

Beluister hier een gesprek over de overwinning van AfD-kandidaat met Duitslandexpert Jeroen Reygaert in "de ochtend" op Radio 1

Cordon sanitaire

Thüringen is voor de tweede keer de plek waar het officieuze cordon sanitaire in Duitsland doorbroken wordt. In 2020 bracht AfD mee de liberale minister-president Thomas Kemmerich aan de macht. Dat zorgde toen voor een storm van protest. Kemmerich kondigde al na één dag zijn aftreden aan, nog voor hij een regering had kunnen vormen. Maar de politieke crisis zou nog wekenlang aanhouden en onder andere leiden tot het ontslag van CDU-voorzitster Annegret Kramp Karrenbauer, de gedoodverfde nieuwe bondskanselier.

In Duitsland bestaat er geen officieel cordon sanitaire zoals in ons land. Toch hebben alle Duitse partijen er al verschillende keren laten verstaan dat ze niet samenwerken met het AfD, vanwege haar radicale standpunten. 

Keerpunt

De AfD staat vooral bekend voor haar harde anti-immigratiestandpunten. Maar ze is ook gekant tegen economische sancties tegen Rusland. Ze betwist ook dat de klimaatverandering door de mens veroorzaakt wordt, hoewel daar zo goed als geen wetenschappelijke twijfel meer over bestaat.

Ook de lokale afdeling van AfD in Thüringen is (op zijn zachtst gezegd) niet onbesproken. De Duitse inlichtingendienst beschouwt die, net als zijn controversiële leider Björn Höcke, als rechtse extremisten.

Maar de AfD profiteert momenteel van wijdverspreid ongenoegen over de Duitse regering van bondskanselier Olaf Scholz. De coalitie van sociaaldemocraten, groenen en liberalen zit elkaar voortdurend in de haren, onder andere in begrotingsdiscussies. De AfD haalt momenteel 19 procent in de peilingen.

Josef Schuster, de voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, noemt de winst van AfD in Sonneberg "een keerpunt dat de democratische politieke machten van dit land gewoon niet kunnen aanvaarden".

Meest gelezen