PRE

Algemeen directeurs Nederlandstalig onderwijs in Brussel pleiten voor overstap naar Franstalig vakantiesysteem 

Zowel de algemeen directeur van het gemeenschapsonderwijs in Brussel als die van de grootste katholieke scholengroep Sint-Goedele zijn voorstander om in Brussel over te stappen naar de Franstalige vakantieregeling. Dat zeggen ze in een dubbelinterview met BRUZZ.

Sinds dit schooljaar hebben het Nederlands- en Franstalig onderwijs een verschillende vakantiekalender. De Franse gemeenschap schakelde immers over op een systeem met een kortere zomervakantie, twee weken herfst- en krokusvakantie en regelmatigere afstanden tussen de vakanties. De filosofie is onder meer dat té lange vakanties leerlingen doen afhaken en te korte geen echte adempauze bieden.

In Vlaanderen en Wallonië zorgen de uiteenlopende regelingen doorgaans niet voor zoveel problemen, maar in Brussel ligt dat anders. Onder meer ouders die kinderen hebben in verschillende taalsystemen (vaak met minstens één anderstalige ouder) komen daardoor in moeilijkheden.

In een interview met het BRUZZ-weekblad zeggen de algemeen directeurs van de grootste scholengroepen in Brussel dat ze ook voorstander zijn van een gelijkschakeling met het Franstalige systeem. In het geval van Bruno De Lille, die de scholengroep Sint-Goedele leidt, gaat het om een persoonlijke mening, benadrukt hij, die binnen zijn koepel niet noodzakelijk wordt gedeeld. “Ja, ik vind dat logischer. Die regelmatige afstanden tussen vakanties die wat langer uitvallen tijdens het schooljaar, dat heeft zin. We hebben ook geregeld leerkrachten met een partner in het Franstalig onderwijs.”

Het is niet evident voor ouders die kinderen hebben in de twee systemen

Jurgen Wayenberg, algemeen directeur van GO! Scholengroep Brussel

Jurgen Wayenberg, algemeen directeur van GO! Scholengroep Brussel, heeft wél rugdekking van zijn koepel. Zijn eerste bekommernis is om opnieuw één vakantieregeling te hebben voor de beide onderwijssystemen. “Ik ben daarbij vooral bezorgd voor de ouders, die bijvoorbeeld kinderen in de twee systemen hebben. Sommige sportzalen gaan dicht, zwemmen kan plots niet meer, je zit met de speelpleinen …”

Onderzoeken

Daarnaast wijst ook hij erop dat de keuze van de Franstalige gemeenschap inhoudelijk steek houdt. “Dat tonen alle onderzoeken ook. Onze kwetsbare leerlingen hebben het echt wel moeilijk met die heel lange vakantie." 

Als er een aanpassing van de vakantieregeling komt die enkel voor Brussel geldt, zou dat enkele problemen oplossen, maar ook voor een nieuwe breuklijn zorgen tussen Brussel en Vlaanderen, bijvoorbeeld voor ouders met kinderen op een Vlaamse en een Brusselse school, of leerkrachtenkoppels die in de twee gewesten werken. Een overschakeling voor het hele Vlaamse onderwijs vermijdt die complicaties.

Meest gelezen