Wat bestellen we deze zomer op het terras? "Dankzij deze trend hoef je geen cola meer te bestellen als je geen alcohol drinkt”
Wat schenkt de barman ons dit jaar op het zomerterras in? En welke ingrediënten kunnen niet ontbreken in onze maaltijden? Culinair journaliste en foodblogger Manon Van Aerschot en trendwatcher Saskia Neirinckx delen de smakelijkste trends van zomer 2023. “Deze keuken is vooral bekend van ceviche en volledig in opmars.”
Trend 1: De revival van retro cocktails (al dan niet met een twist)
Een populaire bestelling in de cocktailbar deze zomer: de ultra classics. Zo blijft de Pornstar Martini een all-time favorite van velen. Populairder dan die mojito van een paar jaar geleden. Net als de Sex On The Beach en een Espresso Martini. Volgens Saskia krijgen klassiekers ook vaak een onverwacht smaakje. “Ik zag al allerlei varianten passeren op de cocktailkaart. Van een Negroni met Sumac, een pittig kruid, tot rum met ananassmaak of een Espresso Martini met kokos. Of een Paloma met Mezcal in plaats van Tequila.”
Populair in Japan, al langer aan een opmars bezig daarbuiten, maar nu ook écht klaar om door te breken: sake. Hipsters schreeuwen al langer dat deze drank op basis van gefermenteerde rijst en water ‘het van het’ is, maar eigenlijk bestaat deze nationale drank uit Japan al zo’n 2000 jaar. Retro dus.
Trend 2: Non-alcoholische pairings en hoogstaande alcoholvrije wijnen
Alcoholvrije dranken zijn eigenlijk geen trend meer, maar blijvers. Dat merk je aan het assortiment in de supermarkt dat steeds breder wordt, maar ook op de kaart in zowat alle horecazaken: van het kleinste café tot het fine dining restaurant. “Je hoeft niet langer cola of mierzoet fruitsap te bestellen wanneer je geen zin hebt in alcohol”, zegt Saskia. “Heel wat chefs experimenteren zelf met het fermenteren van thee met fruit en kruiden en serveren een eigen kombucha of sapjes die perfect passen bij hun menu. Vaak zelfs met groenten of kruiden uit hun eigen tuin.”
Wél nieuw volgens Manon: in fine dining restaurants en wijnbars vind je steeds vaker non-alcoholische wijn op de kaart. “Alcoholvrije wijnen vielen in het verleden niet altijd in de smaak bij kenners, maar dankzij nieuwe technieken ontstond intussen een kwalitatief aanbod.”
Zoek deze zomer ook bij ons op de drankenkaart naar ‘Chicha Morada’, een paars-zwarte drank gemaakt van gekookte paarse maïs.
Trend 3: De Peruviaanse keuken (en met uitbreiding de hele Zuid-Amerikaanse cuisine)
Eerder deze week werd restaurant Central in Lima in Peru verkozen tot de nummer één van ‘The World’s 50 Best Restaurants’, de jaarlijkse prestigieuze ranglijst met toprestaurants. Voor het eerst ging de prijs naar een Zuid-Amerikaans restaurant. De Peruviaanse keuken is bij ons vooral bekend van de ceviche, een gerecht met rauwe vis. “Zoek deze zomer ook bij ons op de drankenkaart naar ‘Chicha morada’, een paars-zwarte drank gemaakt van gekookte paarse maïs of ‘Pisco Maracua’, een populaire Peruviaanse cocktail met passievrucht”, tipt Saskia. “Ik proefde die al bij Lima Nikkei in Antwerpen.”
Trend 4: Ice, ice baby!
“IJsjes smaken natuurlijk altijd op een zomerse dag. Maar wat opmerkelijk is, is dat veel merken nu ijs met een vleugje alcohol lanceren”, aldus Manon. “En er is de comeback van de ijspraline. Mijn mailbox zit vol met persberichten van chocolademerken en chocolatiers die ijspralines lanceren.” Saskia vult aan: “Designer ijsblokjes zijn ook een ding deze zomer. Daarbij wordt vlak voor het serveren met een stempel een logo of tekening in ijsblokjes gesmolten. Zo kan je gasten iets origineels en persoonlijk voorschotelen.”
Trend 5: Dankzij TikTok drinken we deze zomer Braziliaanse limonade
TikTok bracht ons al allerlei recepten en gerechten bij. Deze zomer gaat de romige limonade uit Brazilië viraal. En het goede nieuws: je maakt de limonade makkelijk zelf. Manon deed dat al en is helemaal fan.
Lees ook:
Als je geen bier of wijn drinkt op een terrasje, is frisdrank of fruitsap dan een gezondere keuze?
Feit of fabel: verbrand je sneller als je alcohol drinkt in de zon?
Wat is de impact van ‘day drinking’ op je lichaam? Toxicoloog duidt: “Zo kan je het ongewenste effect van alcohol verminderen en hoofdpijn tegengaan” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd het juiste antwoord op de vraag. -
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”