Archiefbeeld

Probatievoorwaarden voor man uit Tienen voor drugs- en wapenbezit: raketlanceerder, boksbeugel en wapenstok

Een man uit Tienen is veroordeeld voor drugs- en wapenbezit. De politie hield de man tegen omdat hij met zijn auto over de weg slalomde. Hij bleek onder invloed van cocaïne. In de auto vond de politie heel wat drugs en wapens. Ook in zijn woning vond de politie een collectie wapens, waaronder een onschadelijk gemaakte raketlanceerder.

De politie kreeg in oktober 2021 melding van een voertuig dat gevaarlijk slalommend over de weg reed. De agenten konden het voertuig aan de kant zetten. De bestuurder was heel nerveus en was aan het zweten. Uit een speekseltest bleek dat hij onder invloed was van cocaïne. Daarnaast vond de politie zakjes met cocaïne en de harddrug GHB in de wagen, samen met een collectie wapens. Zo had de man een alarmpistool, vier patronen en een wapenstok bij zich. De politie ging over tot een huiszoeking, waarbij nog wapens gevonden werden.

Fascinatie voor het leger

In de woning van de man vonden de agenten een boksbeugel, pepperspray, een raketlanceerder en andere munitie. De beklaagde sprak in de rechtbank tegen dat de raketlanceerder illegaal was. Het wapen was namelijk geneutraliseerd en onbruikbaar. “De wapenwet voorziet dat geneutraliseerde wapens onderworpen zijn aan een registratieplicht”, leest het vonnis. “Dat liet de beklaagde na, dus gaat het wel degelijk om een verboden wapen.” De beklaagde verklaarde het wapenbezit als een hobby. Hij zou een fascinatie voor het leger hebben. 

“De beklaagde heeft een beladen strafregister”, zegt de rechter in haar vonnis. “Zo liep hij al eerder veroordelingen op voor drugsfeiten, inbreuken op de wapenwetgeving, diefstal, bedreigingen, opzettelijke slagen en weerspannigheid.” Sinds de feiten zou hij werken aan zijn drugsprobleem, en in september wil hij beginnen met volwassenenonderwijs. De rechtbank legt hem daarom een probatiestraf op van twee jaar. De geldboete van 8.000 euro wordt grotendeels uitgesteld.

Meest gelezen