Hannelore Tijs

Kathleen Krekels uit Schilde schreef prentenboek over haar vader met afasie: "Elke dag krijgen 20 Belgen de diagnose en toch kent niet iedereen het"

Het kinderboek "De Storm van opa Pol" wil de hersenaandoening afasie begrijpelijk en bespreekbaar maken. Afasie is een taalstoornis veroorzaakt door een hersenletsel of een beroerte. Kathleen Krekels uit Schilde heeft het boek geschreven over haar vader, die 26 jaar lang met afasie heeft geleefd. 

In 1991 kreeg Paul Krekels, de vader van Kathleen Krekels, te maken met afasie als gevolg van een hersenbloeding. Afasie is een taalstoornis die het vermogen van mensen om taal te gebruiken doet afnemen, zowel bij lezen, spreken, luisteren, schrijven als begrijpen. De Amerikaanse acteur Bruce Willis kampt ook met de taalstoornis, waardoor hij ruim een jaar geleden is gestopt met acteren. 

20 Belgen per dag

Volgens Vereniging Afasie vzw krijgen elke dag zo’n twintig Belgen de diagnose. "En toch is de hersenaandoening niet bekend bij het brede publiek", zegt Kathleen Krekels, die ook als Vlaams Parlementslid zetelt voor N-VA en schepen voor onderwijs is in Schilde. Om daar iets aan te doen kroop ze zelf in haar pen en samen met illustraties van Hannelore Thijs maakte ze het prentenboek "De Storm van opa Pol".

Kathleen Krekels bij enkele schetsen van haar kinderboek

"Het is een oproep om met mensen met afasie in gesprek te gaan", zegt Kathleen Krekels over haar prentenboek "De Storm van opa Pol". "Als je iemand ontmoet met afasie, is het belangrijk om te weten dat die persoon je meestal wel kan begrijpen, ook al zegt hij niets. Het is belangrijk om toch te proberen om hen te betrekken in conversaties zodat ze zich nog onderdeel voelen van het gesprek, en van de samenleving."

Je weet wel wat je wil zeggen, maar mensen begrijpen je niet

Kathleen Krekels

In 2018 overleed haar vader op 79-jarige leeftijd. 26 jaar lang heeft hij met de aandoening geleefd. “Afasie doet heel veel met een mens. Je wordt afgeschermd van alle communicatie. Je weet wel wat je wil zeggen, maar mensen begrijpen je niet. Onze samenleving is heel talig gericht. En als die communicatie wegvalt, dan heb je het gevoel dat je het contact met de buitenwereld verliest", vertelt Kathleen Krekels.

Aanvankelijk zag Krekels het project grootser. “Eigenlijk wou ik eerst een historische roman schrijven met als hoofdfiguur een man met afasie, mijn vader. Maar dat zou een voltijdse job zijn geweest, daar heb ik natuurlijk de tijd niet voor. Met mijn liefde voor prentenboeken was dit de logische optie", zegt ze.

Meest gelezen