© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

thumbnail: null
thumbnail: null

Politiezone Bilzen voert actie tegen zinloos geweld voor rechtbank Tongeren

Met twintig waren ze, de agenten van politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst. Sommigen in uniform, anderen met jassen van de politievakbond NSPV. Ze zijn het naar eigen zeggen beu: al het geweld dat zij dagelijks moeten incasseren. Dat hun collega Ludo M. (58) in maart nog slachtoffer werd van een zeer zwaar geval van zinloos geweld nadat hij iemand verzocht zijn verkeerd geparkeerde auto te verplaatsen, was de druppel. De man brak zijn bovenarm, werd met spoed geopereerd en is minstens vier maanden werkonbekwaam. Ook zijn collega deelde in de klappen. Vandaag vroeg hun raadsman, meester Erik Schellingen, een aanstelling van een deskundige om de mogelijke blijvende letsels vast te stellen zodat er een schadevergoeding kan gevraagd worden.

Shauni Deferm

Snelrecht

“Wij willen een duidelijk signaal geven dat geweld tegen politieagenten niet kan”, verduidelijkt Johan Steegen de actie. “Wij moeten steeds langer werken maar ook onze job op zich wordt zwaarder. De nachten, de interventies. Als daar dan nog eens geweld bij komt kijken, is dat niet meer draaglijk voor ons.” Politievakbond NSPV pleit voor maatregelen.

“Het gerecht moet kort op de bal spelen”, legt Steegen uit. “De snelrechtprocedure, zoals toegepast in de rechtszaak van vandaag, is zeer goed. Zo’n feiten moet meteen aangepakt worden. Het mag niet uit de publieke opinie verdwijnen door het op de lange baan te schuiven en het proces pas jaren nadien te voeren.”

Strengere bestraffing

Ook de straffen moeten volgens hem zwaarder. “Een vaste en zeer strenge bestraffing zou misschien een remming kunnen geven. Nu proberen ze vaak te ontkomen door excuses naar voren te schuiven. Ze hebben een blanco strafblad of het lag aan de drank of de drugs. Als er te licht wordt overgegaan, lijkt het normaal om een agent te slaan. En dat terwijl wij net instaan voor het welzijn van de mensen.”

Op 24 mei velt de rechter een tussenvonnis voor aanstelling van een deskundige om de slachtoffers te onderzoeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer