© WDK

Vrouw die vriend dodelijk shot heroïne gaf, riskeert 5 jaar cel

Een celstraf van vijf jaar, dat hangt er boven het hoofd van de vriendin van een 28-jarige man die stierf na een overdosis heroïne. De vrouw bekende dat ze hem twee shotjes toediende nadat ze het spul samen in Maastricht hadden gekocht. Een vriend van het koppel riskeert twee jaar omdat het drugsfeestje op zijn appartement in Lanaken plaatsvond.

Shauni Deferm

Op 20 januari 2016 kreeg de politie een oproep over een verdacht overlijden. Al snel werd duidelijk dat de man in het appartement in de Tweede Carabinierslaan in Lanaken gestorven was aan een overdosis. Zijn vriendin en de eigenaar van de flat wezen in elkaars richting. Uiteindelijk bekende de vrouw: zij spoot twee shotjes heroïne in bij haar vriend, ook zichzelf gaf ze een dosis. Nadat ze terugkwam van de nachtwinkel was het duidelijk dat het slecht ging met het slachtoffer. De man stierf, ondanks de verschillende pogingen tot reanimatie.

Drugsfeestjes

“Het is zeer duidelijk dat het koppel van plan was drugs te gebruiken”, stelt de procureur. “Ze vroegen een vriend of ze bij hem op het appartement mochten logeren én of er drugs aanwezig was.” De procureur eist een celstraf van vijf jaar voor de vrouw omdat zij het dodelijke shot toediende. De kameraad die hen in huis nam, riskeert twee jaar. Toch vraagt zijn advocaat een celstraf met uitstel onder voorwaarden. “Mijn cliënt heeft hen binnen gelaten uit medelijden omdat zijn vriend net uit de gevangenis kwam, niet om drugsfeestjes te organiseren”, stelt hij. “Bovendien heeft hij er alles aan gedaan om hem in leven te houden. Zo verwittigde hij de hulpdiensten, maar het mocht niet zijn.”

6.250 euro

De moeder van het slachtoffer vraagt een schadevergoeding van 6.250 euro. “Ik heb in twaalf maanden tijd heel wat mensen moeten afgeven”, klonk het geëmotioneerd. “Mijn man, mijn broer en ook mijn zoon. Dat is enorm zwaar.”

Vonnis op 17 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer