Toekomstige leerkrachten leggen vanaf vandaag verplichte starttoets Nederlands af

Wie de ambitie heeft om leerkracht te worden, kan vanaf vandaag op verschillende locaties terecht voor een starttoets Nederlands. Als je niet slaagt, kan je je wel nog inschrijven voor de lerarenopleiding. Al zal je dan verplicht een traject moeten volgen om je Nederlands op peil te krijgen.Ā 

Nog niet alle scholieren kunnen de examenperiode al achter zich laten. Wie graag een educatieve bachelor wil volgen om leerkracht te worden in het basis- of secundair onderwijs, moet daarvoor een starttoets afleggen. Vanaf vandaag tot en met 21 oktober worden die toetsen op verschillende locaties georganiseerd.

Voor het eerst verplicht op locatie Ć©n bindend

Zo'n starttoets bestaat al enkele jaren. Nieuw dit jaar is dat je de toets Nederlands niet langer thuis op je computer kan afleggen. Als je niet slaagt, zal je bovendien een - voornamelijk online - traject moeten volgen om leerkracht te kunnen worden. Zo'n remediƫringstraject kan je zowel voor als na de start van je opleiding volgen.

Volgens Greet Decin, programmadirecteur van de UCLL lerarenopleiding geeft de starttoets nieuwe studenten een beeld van de Nederlandse basiskennis die ze nodig hebben voor de opleiding, al wil ze de toets niet overschatten: "Het gaat vooral om begrijpend lezen, begrijpend luisteren en om taalfouten herkennen. De kerncompetenties van een leerkracht gaan veel verder dan dat."

Toekomstige leerkrachten lager onderwijs moeten ook een starttoets Frans en wiskunde afleggen. Die toetsen kunnen ze nog steeds thuis op de computer afleggen, daar hangt geen verplichte bijspijkercursus aan vast.

Ook bij andere opleidingen is een toets verplicht

Er zijn ook andere opleidingen waarvoor je verplicht een starttoets moet afleggen voor je je kan inschrijven. Het gaat dan om een ijkingstoets die je basisvaardigheden wiskunde en wetenschappen test voor heel wat academische ingenieursopleidingen, farmaceutische wetenschappen, wiskunde en fysica. Ook studenten biomedische wetenschappen moeten voor het eerst zo'n toets afleggen. En ook hier geldt dat remediĆ«ring verplicht is als je niet slaagt, maar je je wel wil inschrijven.Ā 

Bij de toelatingsexamens voor arts, tandarts en dierenarts geldt dan weer dat je wel moet slagen en gunstig gerangschikt moet zijn. Die examens vinden de eerste week van juli plaats.

Meest gelezen