Zullen sommige werknemers binnenkort hun loon zien dalen door een negatieve indexering?

Nagenoeg alle werknemers hebben begin dit jaar of in 2022 hun loon fors zien stijgen door de automatische loonindexering. Dankzij dat systeem worden de salarissen aangepast aan de stijgende levensduurte. De hr-dienstverlener Group S waarschuwt nu dat in sommige sectoren de lonen kunnen dalen als de consumentenprijzen afzwakken.

Waarom is dit belangrijk?

België is één van de weinige landen in de wereld waar de lonen automatisch worden aangepast aan de inflatie. Zo'n miljoen werknemers zagen daardoor hun salaris begin dit jaar met ongeveer 11 procent stijgen.

In het nieuws: De automatische loonindexering kan ervoor zorgen dat de lonen dalen als er sprake is van een negatieve inflatie, oftewel deflatie.

  • Group S merkt op dat dat scenario zich al twee keer heeft afgespeeld in ons land, namelijk in 2009 en 2014. "Binnenkort kan er opnieuw sprake zijn van zo'n situatie", klinkt het.
    • Na de forse toename van de consumentenprijzen het voorbije jaar is de kans groot dat de prijzen het komende jaar stabiel zullen blijven of zelfs dalen.

Welke s

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer