© Dick Demey

Hoge temperaturen jagen vogeltjes sneller uit het nest: “Het is bakken of springen”

Oudsbergen -

De zomerprik heeft duidelijk ook een impact op het nestgedrag van jonge vogels. Op zoek naar verkoeling springen ze vroeger dan normaal uit het nest. “Een vogel die op de grond ligt, is nu niet abnormaal. Ze hebben zeker niet allemaal hulp nodig”, zegt Sil Janssen van het NHC.

Mireille Maes

Een jaarlijks terugkerend fenomeen zijn de eerste jonge gierzwaluwen die in het Natuurhulpcentrum worden binnengebracht. De kuikens waren uit het nest gesprongen om afkoeling te zoeken. “Die vogels broeden onder de pannen of golfplaten. Daar is het nu snikheet. Ze hebben letterlijk twee opties: bakken of springen. En ja, er zijn kuikens die te klein zijn en sterven in het nest door oververhitting. Kuikens die konden springen, zijn dus bij de gelukkigen.”

© Dick Demey

Hulpeloos

Maar ook kuikens van andere vogelsoorten verlaten sneller dan normaal het nest op zoek naar verkoeling en vaak hebben ze nog niet de nodige vliegervaring. Die snelle nestverlaters lijken compleet hulpeloos voor mensen. “De soorten die het meest opvallen zijn de kraaien en kauwen. Vogels die dicht bij de mensen zitten en dus snel gevonden worden als ze hulpeloos op de grond liggen.”

Toch is dat volgens Sil Janssen niet meteen een reden om te panikeren. “Zeker niet al die jonge vogels moeten naar ons worden gebracht. Ze zijn meestal perfect gezond en worden nog door hun ouders gevoed. Alleen is dat bij een kauw en een kraai niet zo frequent als bij een mees die af en aan vliegt.”

© Dick Demey

Gevaarlijk

In een doos stoppen of terug in het nest leggen, is volgens Janssen niet nodig. “Ze zijn er precies uitgewipt omdat ze het te heet hebben. Pas wanneer het vogeltje op een gevaarlijke plek - op een straat, pad of ergens waar de kat er makkelijk bij kan - ligt, kan het wat hulp gebruiken. Door het simpelweg een beetje te verplaatsen, vinden de ouders hun kuiken nog. Meer is niet nodig. En dan een paar keer gaan kijken of het vogeltje het goed doet. Als het zichtbaar verzwakt, mogen mensen ons nog altijd contacteren.”

Water

Een belangrijke tip heeft Sil Janssen nog voor iedereen met een groot hart voor dieren. “Zet elke dag fris water buiten voor de dieren. Het heeft intussen al wel wat geregend, maar dat water is al lang opgedroogd. Zorg dat dieren altijd iets te drinken hebben. Dat helpt hen echt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer