AFP or licensors

Ruim 400 kandidaat-overnemers voor Delhaize-winkels, maar overleg zit muurvast

Er zijn al meer dan 400 kandidaat-overnemers voor de 128 Delhaizes in eigen beheer die de supermarktketen wil verzelfstandigen. Voor elke winkel is er minstens één kandidaat en voor 90 procent minstens twee kandidaten, maar het overleg zit muurvast.

De supermarktketen wilde vandaag op een gewone ondernemingsraad zijn toekomstplan verder bespreken, maar de vakbondsvertegenwoordigers hebben de vergadering verlaten en dus was er van overleg geen sprake.

"De impasse is compleet", bevestigt liberaal vakbondssecretaris Wilson Wellens (ACLVB) , die als secretaris niet zelf op de ondernemingsraad aanwezig was. Volgens hem hebben de vakbonden de ondernemingsraad verlaten "omdat het niet de juiste plaats was om over het toekomstplan te praten". Volgens hem gooit de directie hiermee nog maar eens olie op het vuur.

De ACLVB-secretaris wijst erop dat de stakingen en ook het vandalisme tegen Delhaize weer aan het toenemen zijn. "Het beste is nu om van bovenaf tussen te komen. We denken daarbij aan het kabinet-Dermagne (Pierre-Yves Dermagne, minister van Werk (PS) nvdr.). Die zijn zeer bekwaam, men heeft het dossier-Delhaize van dichtbij gevolgd."

Elke week acht winkels?

Volgens zakenkrant L'Echo zou de directie van Delhaize van plan zijn om elke week acht eigen winkels te franchiseren. Daarmee zouden alle winkels tegen begin volgend jaar verzelfstandigd zijn. Woordvoerder Roel Dekelver ontkent dat dit vandaag ter sprake is gekomen op de ondernemingsraad.

Het was wel de bedoeling om het toekomstplan te bespreken, een aantal begeleidende maatregelen toe te lichten en om antwoorden te geven op vragen van vakbondsvertegenwoordigers, zei hij na afloop. Maar zover is het dus niet gekomen, want die vertegenwoordigers verlieten de vergadering.

Meest gelezen