Standaard Uitgeverij

Luc Morjaeu stopt na 18 jaar als hoofdtekenaar van Suske en Wiske

Luc Morjaeu stopt na 18 jaar als hoofdtekenaar van Suske en Wiske. Hij geeft de fakkel door aan Wout Schoonis, die al jaren in het tekenteam zit. Onder Morjaeu verschenen er 83 albums. Het was een van de meest productieve periodes in de geschiedenis van Suske en Wiske.

Luc Morjaeu staat sinds 2005 aan het hoofd van het tekenteam bij Studio Vandersteen. Hij bouwde de Studio uit tot een team van 7 vaste medewerkers. Samen met scenarist Peter Van Gucht maakte hij 83 albums in de bekende rode reeks van Suske en Wiske. Deze periode is een van de meest productieve periodes in de stripreeks. "Het werd na 18 jaar en 3 maanden toch tijd om het iets rustiger aan te doen en de digitale tekenpen door te geven", zegt Morjaeu. Wout Schoonis wordt zijn opvolger. Hij tekent al jaren mee aan de strip.

De strip blijft intussen populair. Er zijn intussen al 369 verhalen verschenen in de rode reeks, naast een aantal kortverhalen. "Suske en Wiske zit nog altijd in het DNA van de Vlaming en de Nederlander. Het wordt ook nog altijd van generatie op generatie doorgegeven." 

Je moet met de gevoeligheden en de evolutie van de tijd meegaan
Luc Morjaeu, hoofdtekenaar Suske en Wiske

Morjaeu heeft altijd in de geest van bedenker Willy Vandersteen willen werken. "Hij was mijn grote voorbeeld. Natuurlijk is er ook een evolutie geweest, zoals die er is in de maatschappij. Als er vroeger iemand verloren liep in het verhaal was die ook effectief verloren. Nu bestaan er gsm's. Daar kan je niet omheen. De omgang tussen kinderen en volwassenen is ook veranderd. We letten er ook op om niet te veel stereotiepen neer te zetten. Vroeger was dat in strips veel meer het geval. Je moet met de gevoeligheden en de evolutie van de tijd meegaan."

Morjaeu blijft wel verbonden aan Studio Vandersteen in Kalmthout, om nog een kortverhaal te maken bijvoorbeeld. Daarnaast gaat hij zich meer bezighouden met beeldhouwwerken, bronzen en schilderijen.  Het laatste verhaal onder Morjaeu, dat op 6 september verschijnt, wordt een hulde aan de bedenker van Suske en Wiske zelf. "De Krijtkampioen" is een eerbetoon aan Willy Vandersteen, die al als kleine jongen verhalen in krijt op de stoep in de Antwerpse Seefhoek tekende, waar hij opgroeide.  

Standaard Uitgeverij

Meest gelezen