DECA TEXT&BILD SVEDJEGATAN

"Beetje uit mijn comfortzone, maar 100 procent van genoten": hoe prestatie van kogelstootster Jolien Boumkwo op horden de wereld rondgaat

Niks dan lof, mooie woorden én artikels wereldwijd: kogelstootster Jolien Boumkwo heeft de harten veroverd met haar "invalbeurt" op de 100 meter horden afgelopen weekend. In mum van tijd gingen de beelden van haar prestatie viraal. En dat had ze allerminst verwacht: "Het is fantastisch dat de boodschap van team playership zo gedeeld wordt", vertelt ze bij MNM. 

Hartjes, applaus, woorden als "respect", "heldin" en "iconisch". Van The New York Times over BBC tot CNN: de Belgische kogelstootster Jolien Boumkwo gaat viraal met haar sportprestatie van afgelopen weekend. 

Niet in haar gewone discipline, het kogelstoten, wél in de 100 meter horden. Het verhaal? Anne Zagré was geblesseerd, en dus moest het Belgische team in allerijl op zoek naar een vervanger in een poging de hoogste divisie toch nog veilig te stellen. Enter Boumkwo. 

Wie er won, deed er even niet toe. Of - zoals Reuters-correspondent Rohith Nair zei: "Het kon niemand schelen wie won, alle ogen waren op haar gericht." Uiteindelijk sprokkelde ze nog twee punten bij elkaar voor ons land. 

BEKIJK - De prestatie van Jolien Boumkwo is een van dé sportbeelden van dit jaar:

Videospeler inladen...

"Tijdens de teammeeting voor het kampioenschap stond er in de presentatie een vacature voor hordeloopster. Niemand reageerde daarop en ik dacht: "Waarom niet?"." Zo begon het horde-avontuur voor Boumkwo, vertelt ze zelf op MNM in het programma "Viktor en Kobe Showtime". "Ik heb wel even aan mijn coach gevraagd of hij het oké vond, want het brengt natuurlijk enkele risico's met zich mee. Maar niemand anders wilde het doen, dus zo ben ik erin terechtgekomen. En ik heb het met superveel plezier gedaan." Spijt heeft ze allesbehalve. "Dit is een once in a lifetime, ik dacht: "gewoon doen"."

Al is dat "gewoon doen" gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hordelopen is allesbehalve evident. "Het is enorm technisch. Je moet de juiste passen zetten, met genoeg kracht tussen die passen. Het is veel moeilijker dan het eruit ziet."

"Ik ben al heel lang kogelstootster", vult ze aan. "Dit was dus een beetje uit mijn comfortzone, maar ik heb er wel 100 procent van genoten. Ik heb dus hordegelopen, eigenlijk hordegejogd, en dat was puur en alleen omdat België punten nodig had om in eerste divisie te blijven. Dat is uiteindelijk niet gelukt, maar dit was one for the team."

Dit was dus een beetje uit mijn comfortzone, maar ik heb er wel 100 procent van genoten

Jolien Boumkwo

Dat haar prestatie zo viraal gaat, vindt ze "gek, maar supermooi". "Ik had totaal niet verwacht dat het zo snel zo veel bekeken en gedeeld zou worden. Ik ben vooral blij dat de boodschap van team playership zo gedeeld wordt. Dat is zo belangrijk en gewaardeerd, dat vind ik fantastisch." Want, zo verduidelijkt ze: "We zijn een heel individuele sport. Als er dan een moment is dat we op internationaal niveau kunnen samenwerken, moet je dat doen."

En haar eigen discipline, het kogelstoten? Die rondde ze de dag vóór het hordelopen af. "Ik ben blij dat je ernaar vraagt, mensen vergeten dat nu precies", lacht ze. "Ik heb zeven punten voor ons land binnengehaald, een degelijke prestatie afgeleverd. Het was een mooie internationale ervaring", besluit ze. 

Meest gelezen