Direct naar artikelinhoud
NieuwsKVS

Aanstelling Vlaams Belanger in raad van bestuur KVS doet stof opwaaien: ‘ Voor gedachtegoed extreemrechts is hier geen plaats’

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel.Beeld KVS

Verschillende kunstenaars hekelen de toetreding van Vlaams Belanger Filip Brusselmans in de raad van bestuur van de Brusselse Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Dat schrijven ze in een open brief die u in De Morgen kunt lezen.

Dinsdag staat een nieuwe vergadering van de raad van bestuur van Brussels cultuurhuis KVS gepland. Normaal passeert dat geruisloos, maar deze keer is de kans groot dat het er zal stuiven. Het is immers de eerste keer dat Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) mee aanschuift bij de raad van bestuur sinds hij er Bert Anciaux (Vooruit) vervangt als lid.

In een open brief uiten kunstenaars en intellectuelen als acteur Josse De Pauw, schrijfster Kristien Hemmerechts, oud-journalist Walter Zinzen en politiek wetenschapper Ico Maly hun ongenoegen over Brusselmans’ aanstelling. Ze vragen zich af of zijn standpunten te rijmen zijn met waar KVS voor staat.

“Samenwerking over taal- en cultuurgrenzen heen, en vermenging van experiment en traditie, zijn onmisbare ingrediënten voor een Vlaams cultuurhuis dat zijn emancipatorische rol wil spelen in een grootstedelijke context”, schrijven ze. “Filip Brusselmans neemt publiek allerlei standpunten in die daar lijnrecht tegen ingaan.”

Cultuurpact

Ons land kent een traditie van politieke vertegenwoordiging in zulke raden van bestuur. Doorgaans is dat gebaseerd op de zetelverdeling in het parlement. De ondertekenaars van de brief vragen zich af of dat opportuun is, aangezien het cultuurpact enkel verwijst naar “ideologische en filosofische strekkingen”, dus niet naar politieke partijen. Ook Michael De Cock, artistiek leider van de KVS, maakte die opmerking al in zijn recent verschenen boek.

Vlaams Belanger Filip Brusselmans.Beeld BELGA

Volgens Brusselmans, die er in een reactie bij De Morgen op wijst dat hij geen zeggenschap heeft over de artistieke invulling van het cultuurhuis, is het cultuurpact er net gekomen om “alle ideologische strekkingen binnen onze maatschappij zoals ze verkozen zijn” te kunnen vertegenwoordigen in gesubsidieerde instellingen.

“Dit toont de totalitaire kant van de linkse achterban”, zegt hij. “Ze zeggen: de democratie en het cultuurpact zijn allemaal goed en wel tot er iemand is van een strekking die we niet kunnen aanvaarden. Het motiveert mij om aandachtig en constructief aanwezig te zijn in die raad van bestuur. Want ik vraag me af: wat hebben ze te verbergen?”

De Cock heeft niets te maken met de open brief, maar onderschrijft de boodschap ervan. “De KVS is een werking die inclusief wil zijn, de hele stad wil representeren en elke seksuele geaardheid respecteren”, zegt hij. “Je kunt niet anders dan vaststellen dat dat niet strookt met de ideeën van deze partij. Dat is een probleem.”

Ook de artiesten van KVS reageren in een persbericht. “Voor het gedachtegoed van extreemrechts is geen plaats in KVS”, schrijven ze. “Gisteren niet, vandaag niet. Nooit.”

Het is niet de eerste keer dat Brusselmans’ zitje in een raad van bestuur stof doet opwaaien. In 2021 en 2022 weigerde het Brusselse Flagey om hem en zijn partijgenoot senator Bob De Brabandere op te nemen in respectievelijk de raad van bestuur en de algemene vergadering.