Gedenktekens aan Club Q herinneren aan de dodelijke schietpartij in november vorig jaar.
Chet Strange

Dader van dodelijke schietpartij in queerclub in Colorado Springs krijgt levenslang

De dader van de dodelijke schietpartij in een queerclub in de Verenigde Staten in november vorig jaar, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De schutter had het vuur geopend op de aanwezigen in een nachtclub in Colorado Springs. Vijf mensen kwamen om, tientallen anderen raakten gewond.

Op 19 november opende de dader het vuur op de aanwezigen in Club Q in Colorado Springs, een nachtclub vooral gericht op de LGBTQIA+-gemeenschap. Vijf mensen kwamen om, tientallen anderen raakten gewond. De schutter had zeker twee vuurwapens bij zich en kon worden overmeesterd door enkele aanwezigen.

De schutter werd geïdentificeerd als Anderson Lee Aldrich. De jonge twintiger, die zich als non-binair identificeert, was geen onbekende voor het gerecht. In juni 2021 was er al eens een incident waarbij Aldrichs moeder de politie alarmeerde omdat ze zich bedreigd voelde. Aldrich werd toen opgepakt.

In de rechtbank pleitte Aldrich schuldig aan de moord op 5 mensen in de nachtclub en aan moordpoging op 46 anderen. De schuldbekentenis maakte deel uit van een overeenkomst die de openbare aanklagers met Aldrich gesloten hadden omdat ze een lang en pijnlijk proces voor de nabestaanden wilden vermijden.

De rechter veroordeelde Aldrich tot vijf keer levenslang voor de moorden, plus meer dan 2.200 jaar extra achter de tralies voor de pogingen tot moord. Aldrich maakt geen kans op vervroegde vrijlating. De opgelegde straf laat zien "dat een dergelijke daad niet getolereerd kan worden en dat de LGBTQIA+- gemeenschap evenveel deel uitmaakt van de menselijke familie als jij", aldus de rechter.

Aldrich zei tijdens het proces niets over een mogelijk motief. Nabestaanden van slachtoffers noemden de aanslagpleger een monster.

Meest gelezen